Moeder zijn & werken: een verschrikkelijke duobaan?

Eerste vaststelling: het doorsneemoederschapsverlof van 3 maanden en half is heel kort. “De volkswijsheid zegt dat niet alleen de zwangerschap 9 maanden duurt, maar dat je als moeder daarna ook nog eens 9 maanden nodig hebt om te herstellen”, stelt Sandy Stevens, “en in mijn beleving klopt dat zeker. Je hebt als kersverse moeder heel wat te leren en te (re)organiseren, dus dat kost tijd.” Claire Vanneste, ook jobcoach én moeder, bevestigt dat. “Gelukkig is het in sommige jobs mogelijk om bijkomend ouderschapsverlof te nemen tot 5 maanden. Maar voor zelfstandigen is het wel een probleem. Je kan tegenwoordig als zelfstandige wel een uitkering krijgen, maar ik vond het wel lastig om mijn vaste klanten 3 en een halve maand in de kou te laten staan.”

 

Als je moeder wordt, dan moet je dus keuzes durven maken. Voor Claire Vanneste betekende dat: minder werken. “We moeten sowieso doorwerken tot we 70 jaar zijn, dus ik wil later geen spijt hebben dat ik mijn kinderen veel gemist heb voor mijn 40ste.” Dat is ook de keuze die Sandy Stevens vorig jaar maakte: “Voor ik moeder werd, werkte ik voltijds aan de universiteit Antwerpen en daarnaast had ik ook een eigen praktijk én een druk sociaal leven. Tijdens mijn zwangerschap dacht ik: halftijds werken aan de UA combineren met mijn praktijk zal genoeg tijd creëren om mijn leven voor het overige niet teveel te moeten aanpassen. Ik ontdekte al snel dat dit overmoedig was. Er moest ook in mijn sociaal leven gesnoeid worden… want tijd doorbrengen met mijn dochter is nu voor mij ook heel belangrijk.”  Om die keuzes te leren maken, kan een jobcoach je helpen met een work-life balanstraject. Je leert er concreet hoe je jouw tijd en energie best in evenwicht houdt tussen werk en gezin. 

Vaders aan de haard?

Vaders aan de haard?

Hoewel het ook voor vaders makkelijker is geworden om verlof te nemen voor hun kind, is het in de praktijk toch nog vaak de moeder die in de eerste levensjaren van het kind bezig is met de zorg. Claire Vanneste weet hoe dat komt: “Een man die op het werk zegt dat hij thuis wil blijven voor de kinderen, wordt in sommige bedrijven nog altijd gezien als ‘minder ambitieus’. Zo kwam voor één van mijn mannelijke klanten een promotie in het gedrang omdat hij ouderschapsverlof wilde nemen. Kinderen en carrière maken, dat gaat blijkbaar niet samen in de hoofden van sommige mensen. Ik zie met name veel moeders die niet willen inboeten aan ambitie, maar die echt worstelen met het idee dat ze dan hun kinderen misschien ‘te kort’ zouden doen. Op zo’n moment kan een jobcoach je wel helpen om samen eens nuchter naar jouw overtuigingen te kijken. Bijvoorbeeld: angst om minder te verdienen kan wel eens een excuus zijn om niet te moeten veranderen van omgeving of job.”

Anderzijds is terug beginnen werken voor sommige kersverse moeders ook een welkome afwisseling. Maar zelfs dan is een terugkeer niet evident. “Je moet er nu eenmaal rekening mee houden dat je af en toe minder energie hebt”, zegt Sandy Stevens daarover. “Ik heb zelf ervaren dat ik na mijn zwangerschap moeite had om het snelle werktempo direct terug op te nemen. Dat is perfect normaal en het is ook geen reden tot paniek want op termijn komt het allemaal goed. Maar precies daarom is het goed om een klankbord te zoeken in een jobcoach die met kennis van zaken naar je kan luisteren.”

Hoe word je geen ploetermoeder...

Hoe word je geen ploetermoeder...

Hoe je terugkeer naar de werkvloer verloopt, hangt voor een groot stuk af van je omgeving. Het gezegde: “It takes a village to raise a child/je hebt een heel dorp nodig om een kind groot te brengen”, mag je letterlijk nemen, zegt Sandy daarover. “Je moet op tijd hulp durven vragen. En dat betekent niet alleen: hulp vragen aan je familie of je ouders. Je bent nooit de eerste werkende vrouw die een kind krijgt en je zal zeker ook niet de laatste zijn. Durf raad vragen aan je collega’s die ook moeder zijn. Daarnaast kan een goed gesprek met je werkgever heel wat stress wegnemen. Eén van de moeders die ik in loopbaanbegeleiding kreeg, hoorde van haar werkgever dat hij naar haar terugkeer op het werk uitkeek. De dame had een managementfunctie en ze kreeg zelfs promotie om haar te motiveren bij haar terugkeer. Ook het feit dat ze meteen vertelde dat ze nog een kindje wilde, was geen bezwaar.” 

Het mag duidelijk zijn: een zwangerschap is geen ziekte en geen handicap. Je moet het kunnen zien als een keerpunt in je leven, ook je professionele leven. Claire Vanneste heeft het zo ervaren: “Als ouders niet bij hun kind kunnen zijn, door het werk, vinden ze dat niet erg als dat werk ook echt zinvol is in hun ogen. Als ze met name iets doen waar ze achter kunnen staan. In dat opzicht is een kind krijgen een goed moment om je prioriteiten in het leven eens op een rij te zetten en af te wegen welke loopbaan jou nu echt gelukkig kan maken.” 

infogesprek

Herken je jezelf in deze situatie? Ontdek dan hoe wij jou hiermee kunnen helpen tijdens het work life balans traject. Vraag snel een gratis en vrijblijvend intake gesprek. Je kan al onze job coachingtrajecten betalen met loopbaancheques, waardoor je slechts 10 euro per uur voor 8 uur job coaching betaalt. 

Lees ook: