Ben je coach en wil je master worden in Enneagram coaching?

Het Enneagram in coaching

Volg onze opleiding en leer om het Enneagram toe te passen in jouw individuele coaching trajecten.

Wat is het Enneagram?

Wat is het Enneagram?

Het Enneagram is een universeel psychologisch model dat negen persoonlijkheidstypes beschrijft. Elk type heeft zijn sterktes en zwaktes en via lijnen zijn ze allemaal onderling verbonden.

Ondanks haar negen algemene types biedt het model voldoende ruimte voor de eigenheid van elke mens. We hebben allemaal één dominant type, maar in zekere mate zijn ook andere types in ons aanwezig. Iedereen beschikt dus over een unieke combinatie van types, waarvan er één sterker tot uiting komt.

De negen types hangen onderling samen. In bepaalde situaties en levensfases neem je karaktertrekken van andere types over. Als je ontspannen en effectief bent zal je een ander type overnemen dan wanneer je gestresseerd of gespannen bent.

Via een Enneagram persoonlijkheidsrapport krijg je meer inzicht in de achterliggende, onbewuste drijfveren en motieven van iemands gedrag. Door het automatische gedrag en reacties te herkennen kan je jezelf beter bijsturen. Het is ook een handige leidraad in relaties met anderen omdat je hun manier van denken beter kan begrijpen en appreciëren. Je leert daardoor beter met hen te communiceren en vermijdt daardoor vaak conflicten.

Het Enneagram is dus het ideale model voor zowel zelfontwikkeling als groei.

Voor wie is deze opleiding geschikt?

Deze specialisatie opleiding is bedoeld voor:

 • Particulieren die meer willen leren over het Enneagram
 • Professionals die werkzaam zijn als professionele job coach, carrièrecoach of business coach en het Enneagram willen inzetten tijdens individuele coaching trajecten.
 • Professionals die werkzaam zijn als HR-verantwoordelijke, leidinggevende, beleidsondersteuner of interne coach in een organisatie en zich willen verdiepen in het Ennegram en de mogelijkheden die dit binnen de organisatiecontext brengt. 

Wat zijn de doelstellingen van deze training?

De opleiding bestaat uit 3 opleidingsdagen.

Tijdens deze opleiding leer je als deelnemer:

 • Verdieping in het Enneagram persoonlijkheidsmodel waarbij negen persoonlijkheidstypes gebaseerd op drijfveren toegelicht worden en specifieke tools aangereikt worden om in de praktijk toe te passen als coach.
 • Tools om jouw eigen Enneagramtype te identificeren en eveneens het Enneagramtype van jouw klanten, collega’s of anderen in kaart te brengen.
 • Effectieve coaching methodes voor persoonlijke ontwikkeling aangepast aan elk Enneagramtype.

Wat is de inhoud van deze opleiding?

opleiding enneagram

Tijdens deze 3 dagen wordt het Enneagram uitgebreid toegelicht, en worden tools en werkwijzen aangeleerd die kunnen gebruikt worden in individuele coaching gesprekken. Het Enneagram vormt een erg waardevolle tool om in te zetten in coaching. Het is namelijk niet enkel een werkmodel, maar tevens een krachtige tool voor persoonlijke ontwikkeling.

Het model werkt op zowel gedrags-, waarden- als identiteitsniveau, en zorgt ervoor dat klanten hun ontwikkelingspunten, drivers, barrières, angsten en identiteitsthema's leren kennen.

Ook kan het Enneagram ingezet worden bij de identificatie van talenten en de koppeling hiervan met de arbeidsmarkt.

Data en locatie

Data en locatie

Deze 3-daagse opleiding zal doorgaan op 15, 16 en 17 mei 2023.

Iedere dag start om 9h30 en eindigt rond 18h00.

Deze opleiding gaat door in Antwerpen, Jan Van Rijswijcklaan 8. Klik hier om een video van onze inspirerende opleidingsruimtes te bekijken.

Waarom een opleiding volgen bij 'The Job Coach Academy'?

team the job coach academy
 • The Job Coach is een succesvolle snelgroeiende organisatie met ongeveer 75 coaching locaties over heel Vlaanderen en Brussel. Het bedrijf heeft reeds meer dan 50.000 uren ervaring opgebouwd in pragmatische loopbaancoaching & Training.
   
 • Ook is The Job Coach een trouwe samenwerkingspartner van VDAB en door hen gemandateerd als loopbaancentrum voor loopbaanbegeleiding. Het bedrijf heeft in korte tijd een marktaandeel van 11% opgebouwd in de markt van VDAB loopbaancheques (cijfers 2019).
   
 • The Job Coach staat bekend om zijn innovatieve loopbaancoaching-tools en werkt met resultaatgerichte en pragmatische programmastructuren.

Ontdek hoe deelnemers een opleiding bij ons ervaren!

Wil je graag meer info over deze opleiding ontvangen?

Vul dan onderstaand formulier in en onze opleidingscoördinator contacteert je binnen de 2 werkdagen voor een verkennend gesprek.

Volg onze opleiding in een inspirerende omgeving!