Ontslagen in tijden van Corona... Wat nu!?!
5 x do’s-and-don’ts bij ontslag
Je job kwijtraken kan een traumatische ervaring zijn, en zeker in coronatijd gaat het gepaard met veel onzekerheid en angst. “Het is een overlevingsreactie om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan”, aldus jobcoach en therapeute Nuria Mertens. “Toch ben je meer dan ooit gebaat met een adempauze. Elke crisis is een kans.”
Zoals Karen Salmansohn zei: "De eerste en moeilijkste stap naar een nieuw leven, is de stap uit je oude leven".
DO: Wees mild voor jezelf. DON'T: Negeer je emoties niet.
Schaamte, verdriet, boosheid, onzekerheid, angst... Het zijn allemaal gevoelens die voorkomen wanneer we onze job verliezen. Veel mensen negeren deze emoties, gaan zich sterk houden en willen van meet af aan constructief zijn. Zo werkt het helaas niet. Erken die emoties, geef ze ruimte en maak ze bespreekbaar. Maak ook de schaamte bespreekbaar. Zo leer je dat de meeste mensen wel eens een job verliezen en dat je niet alleen bent met die gevoelens. Alleen zo doorbreken we het taboe.
Schat voor je met iemand uit je omgeving een gesprek aangaat je behoeftes juist in en geef ook je grenzen aan. Mensen reageren vaak vanuit een eigen onzekerheid en zo krijg je raad à la “zou je daar niet gaan solliciteren” of “zou je die opleiding niet volgen”. Terwijl je behoefte hebt aan rust en nood hebt aan een luisterend oor. Een ontslag is een soort rouwproces. Je hebt tijd nodig om te verwerken en mildheid voor jezelf is op zijn plaats.
DO: Bekijk de feiten. DON'T: Verlies je niet in negativiteit.
Mildheid wil niet zeggen dat je in een slachtofferrol moet kruipen of mag blijven hangen in negativiteit. Wanneer we door een crisis gaan, dan ligt het in onze aard om de zaken uit te vergroten en te veralgemenen: “Ik ben niet goed genoeg”, “Ik vind nooit nog een job.” Besef dat dit gedachten zijn en geen feiten. Gedachten zijn gekleurd, feiten niet. Vervang deze negatieve gedachten door productieve concepten, die wel gebaseerd zijn op feiten: “Ik zal altijd kunnen terugvallen op mijn diploma, talenten en ervaring”. Herhaal dit vervolgens als een soort mantra. Na het rouwen is het immers tijd om je weer open te stellen en aan jezelf te werken.
DO: Neem je tijd. DON'T: Laat je niet drijven door angst.
Het is een overlevingsreactie om zo snel mogelijk weer aan de slag te willen gaan. Maar wie overhaast en in paniek een nieuwe job instapt, vergroot de kans om in een slechtere positie terecht te komen en dat kan niet de bedoeling zijn.
Je hebt nu meer dan ooit nood aan een adempauze. En bij een ontslag krijg je meestal tijd cadeau. Doe tijdens deze periode aan zelfreflectie. Zoals bij elke breuk ben je ook bij een ontslag met twee. Wat was jouw aandeel? Had je dit kunnen vermijden? Werk aan jezelf en je competenties. Zo vermijd je dat je straks in dezelfde valkuil loopt.
Durf ook te dromen. Elke crisis is immers een kans. Maak de balans op: wat wil je écht doen? En is dat ook mogelijk? Misschien wil jij niet meer in de file staan? Misschien wil jij een betere work-life balance? Dit ontslag zou wel eens de push kunnen zijn die jij nodig hebt om uit je comfortzone te komen en jezelf te verbeteren.
Neem ook contact op met de RVA en de VDAB en onderzoek wat je rechten en mogelijkheden zijn. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat ze vaak een opleiding kunnen combineren met een werkloosheidsuitkering.
Ga pas solliciteren wanneer je er écht weer zin in hebt.
DO: Focus op de toekomst. DON'T: Spreek niet slecht over je ex-werkgever.
Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. De vraag waarom je bent weggegaan op je vorige job zal sowieso vallen. Wees dan eerlijk, maar bondig. Ga zeker niet kwaadspreken over je vorige werkgever, dat wijst alleen maar op onverwerkte emoties. Focus je niet op het verleden maar benadruk wat je geleerd hebt uit de situatie en welke positieve eigenschappen je meeneemt naar je nieuwe job. Laat zien dat je mindset toekomstgericht is. Oefen dit gesprek vooraf. Wanneer je merkt dat dit moeilijk is, dan wil dat wellicht zeggen dat je al die gevoelens nog geen plaats hebt kunnen geven en dat je nog niet klaar bent voor een sollicitatie. Wanneer je ergens zelf niet van overtuigd bent, dan is het erg moeilijk om een ander te overtuigen. Zo val je door de mand.
Wanneer je bijvoorbeeld enkel omwille van economische redenen bent ontslagen, dan is het aangeraden om aan je ex-werkgever een referentiebrief te vragen. Dat kan een ongemakkelijk moment tijdens het solliciteren verhelpen.
DO: Schakel hulp in!
Besef dat je dit hele proces niet alleen hoeft te doen. Schakel op tijd professionele hulp in.
The Job Coach is gespecialiseerd in loopbaanbegeleiding op maat. We beschikken over een netwerk van ongeveer 100 locaties, dus je zal sowieso een professionele jobcoach in jouw buurt vinden.
Waarmee kunnen we jou helpen?
- Zoektocht naar een nieuwe job? Klik hier voor meer informatie.
- Nieuwe job met oog voor een betere work-life balance? Klik hier voor meer informatie.
- Wil je jouw ondernemersdroom waarmaken en een eigen bedrijf in hoofd- of bijberoep opstarten? Ook hier helpen we je graag mee verder! Klik hier voor meer info.
Check ook zeker onze pagina over jouw rechten als ontslagen werknemer, lees hier meer. Mogelijks heb je ook recht op outplacement.
Heb je meer dan 7 jaar werkervaring, dan kan je onze loopbaanbegeleiding betalen met VDAB loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 EUR voor 4 uur professionele loopbaanbegeleiding. Benieuwd of je in aanmerking komt, lees hier de voorwaarden.
Heb je nog geen 7 jaar werkervaring? Geen probleem! Ook dan helpen we je graag verder met onze loopbaantrajecten op maat! Klik hier en ontdek hoe we jouw carrièrepad opnieuw vorm kunnen geven!