Hoe hoogsensitiviteit de deur naar succes opent!

Hoogsensitieve personen (HSP), het lijkt wel een hype. Hoewel er al in 1994 een test voor ontwikkeld werd door Elaine en Arthur Aron, hebben heel wat mensen pas de afgelopen jaren ontdekt dat zij een HSP zijn. Dat is op zich al vreemd, want volgens ruwe schattingen zijn 1 op 5 mensen hoogsensitief. Sylvie Van Bortel vindt dat niet zo vreemd: “Hoogsensitieve mensen krijgen niet makkelijk erkenning, want aan de buitenkant merk je eigenlijk weinig van hun gevoeligheid. Sterker zelfs, als ik naar mijn eigen geschiedenis kijk dan herinner ik me nog goed dat ik het lang heb genegeerd. Ik kreeg maar al te vaak te horen dat ik overdreven reageerde, of dat ik alles veel te persoonlijk nam. Op den duur leg je dan makkelijk de schuld bij jezelf.”

Hoogsensitieve personen hebben heel wat kwaliteiten die bijzonder aantrekkelijk zijn voor werkgevers!

Hoe herken je HSP?

Hoe herken je HSP?

Hoe weet je dan dat je hoogsensitief bent? “Er zijn heel wat tekens aan de wand die je op het eerste zicht misschien niet hebt opgemerkt. Bijvoorbeeld: in gesprekken voel je als het ware de spanning tussen mensen ineens bij jezelf binnensijpelen en begin je verzoeningspogingen te ondernemen.” Maar ook op het werk kunnen er onmiskenbare signalen zijn volgens Sylvie: “HSP’ers zijn eigenlijk ideale werknemers. Ze zijn erg loyaal en betrouwbaar, ze kunnen extreem goed risico’s inschatten, voeren over het algemeen hun taken bijzonder minutieus uit en het zijn erg goede teamspelers want ze zijn gezegend met een grote dosis empathie waardoor ze erg veel belang hechten aan het geluk van anderen in hun omgeving maar waardoor ze ook makkelijk problemen langs alle kanten kunnen bekijken.” Als je twijfelt kan je altijd de test doen van Dr. Elaine Aron.

Het succes van “leven zonder filter”, het autobiografische boek van Fleur Van Groningen over het onderwerp, bevestigt in elk geval dat heel wat mensen zich herkennen in de kenmerken van hoogsensitiviteit. Maar wat moet je doen als je vaststelt dat je onder dit label valt? Ben je dan ziek? Moet je aan de pillen? Of in een dwangbuis? Gelukkig niet! Hoogsensitiviteit kan zelfs een geweldig talent zijn.

Wat te doen als HSP?

“Het is in de eerste plaats belangrijk dat je zelf leert rekening te houden met je hoogsensitiviteit. Als je erg gevoelig bent voor prikkels, moet je een omgeving durven creëren waarin je niet overprikkeld geraakt. Dat betekent dat je jezelf moet erkennen, maar ook dat je aan de buitenwereld moet duidelijk maken hoe jij het beste functioneert. Uit eigen ervaring weet ik dat er over het algemeen nog weinig kennis is bij het grote publiek. Maar als je het zelf aankaart, krijg je vaak en snel begrip. Bovendien herkennen anderen zich ook snel in jouw verhaal. Je moet dus nooit bang zijn om alleen te staan of over te komen als iemand die uit is op speciale privileges.”

Benieuwd naar meer tips? Klik hier.

Welke jobs passen bij HSP?

Welke jobs passen bij HSP?

Wat zijn de ideale combinaties tussen HSP en werk? “Onlangs coachte ik een dame die als trambestuurder werkte. Het is duidelijk dat je in zo’n omgeving, waarin je oog moet hebben voor het verkeer, de uurregeling, de veiligheid van de passagiers en allerlei technische details van het voertuig, op den duur overprikkeld geraakt. Maar er zijn heus wel jobs die je als HSP kan doen zonder te moeten vrezen voor een burn-out. Vaak hebben hoogsensitieve personen een artistieke, adviserende of diensverlenende job waarin hun sociale betrokkenheid, inlevingsvermogen, intuïtie en creativiteit tot uiting komen.” Uiteindelijk bestaat er niet één specifieke job die het meest geschikt is. Integendeel: als ze de ruimte krijgen, kunnen mensen met HSP binnen een bepaalde functie rust, bedachtzaamheid en toewijding brengen. Sylvie Van Bortel besluit: “De belangrijkste talenten van HSP op de arbeidsmarkt zijn hun goede intuïtie voor toekomstige kansen of risico’s, hun oog voor detail, hun verbeelding of creativiteit, hun talent voor zelfreflectie en hun zorgvuldigheid bij het nemen van beslissingen.”

Wil je meer tips en ondersteuning bij het inzetten van je hooggevoeligheid op je werk? Ontdek dan jouw talenten als hsp-er in een  en zet je gevoeligheid in als kracht op de werkvloer. 

Vraag een vrijblijvend infogesprek aan

Lees ook: