Ben jij hoogsensitief of hooggevoelig?

Pik jij makkelijk de emoties van anderen op, en voel je soms letterlijk mee met hen? Of ben je tijdens de werkdag soms doodmoe van alles dat je te verwerken krijgt, of het nu gaat over fel neonlicht, stinkende vuilbakken of zoemende printers? Dan ben je wellicht een hooggevoelig of een hoogsensitief persoon. En ja: dat zijn verschillende dingen! Maar het hoeft zeker geen probleem te zijn op de werkvloer. Integendeel, hooggevoelige of hoogsensitieve personen zijn unieke talenten in een team. De eerste les is: leer de waarde ervan inschatten.

In een eerder verschenen artikel op deze site, hadden we het al over het toenemende aantal mensen die ontdekken dat ze hoogsensitief zijn. Daar kregen we heel wat vragen over en daarom gaan we er graag nog een beetje dieper op in, met de hulp van onze twee expert-coaches op dit terrein: Dominieke Van Den Bossche en Sylvie Van Bortel.

HSP vs HGP? Wat is het verschil?

HSP vs HGP? Wat is het verschil?

“Eerst en vooral is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen hooggevoelig zijn en hoogsensitief”, stelt HSP-experte Sylvie Van Bortel. “Hooggevoelige personen (HGP) ervaren als het ware de emoties rondom hen in zichzelf. Ze hebben een uiterst secuur afgestemde antenne voor wat anderen voelen en nemen die stemming makkelijk over. Hoogsensitieve personen (HSP) hebben dan weer een grote gevoeligheid voor bepaalde zintuigelijke indrukken.” HSP-jobcoach Dominieke Van Den Bossche is zelf hoogsensitief voor geuren. “Een parfumwinkel binnenwandelen was voor mij een echte marteling. Ik rook alles wat er daar was bijzonder scherp en tegelijkertijd. Het was een echt bombardement voor de geurreceptoren in mijn brein. En dat was simpelweg teveel informatie, want je kan maar een bepaald aantal indrukken per seconde verwerken.” Toch besefte Dominieke niet wat er met haar aan de hand was tot een lerares van haar eigen dochter er haar op attent maakte dat het meisje ook hooggevoelig was. “Het was haar kleuterjuf die me zei dat mijn dochter vaak overprikkeld leek. Pas toen zag ik in, waar ik zelf al die tijd mee geworsteld had.” Dat is het verhaal van heel wat HSP’ers en HGP’ers, weet ook Sylvie. “Een van mijn coachees werd lang bestempeld als een autist. Tot één van zijn kinderen hooggevoelig bleek te zijn. Toen heeft hij eindelijk ingezien dat hijzelf ook rust kon creëren voor zijn brein. Hij werkte bijvoorbeeld in een open kantoor en zat naast de printer die gebruikt werd door een heel team. Op zijn vraag werd die verzet en kreeg hij ook gedaan dat hij zich kon terugtrekken in een aparte ruimte wanneer hij zich niet meer kon concentreren.”

De waarde van HSP & HGP: voorspellerstalent.

De waarde van HSP & HGP: voorspellerstalent.

Precies dat voorspellerstalent zorgt er ook voor dat hooggevoelige of hoogsensitieve mensen heel goed zijn in het beheren van teams. “Dat is dan wel op voorwaarde dat ze daarin ook hun eigen grenzen leren bewaken en aangeven”, voegt Dominiek Van Den Bossche eraan toe. “Bekijk alles wat op je afkomt als een pot snoep. Je kan die hele pot zo snel mogelijk opeten of je kan ervoor kiezen om je niet te laten verleiden door al die prikkels en er 1 of 2 snoepjes uit uithalen. Dat is actief je grenzen bepalen. Maar vaak zie je dat HGP of HSP een talent hebben ontwikkeld om hun sensitiviteit of hun gevoeligheid te verbergen, of zich makkelijk aanpassen. Ze cijferen zichzelf weg of verliezen zich in kameleongedrag, waardoor ze hun kracht verliezen. Gewoon omdat ze de signalen die ze voelen niet bij zichzelf erkennen. Daarom is de eerste belangrijke stap dat je het bij jezelf erkent. Anders kan je niet verwachten dat anderen het erkennen van jou. Erken vooral dat hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid je ook op een originele manier naar de wereld doet kijken. Je hebt vaak andere ideeën dan anderen. Dat is waardevol.”

Eens je zover bent, is het een pak makkelijker om je behoeften in allerlei situaties onder woorden te brengen. “Je zou verbaasd zijn hoe gewillig werkgevers zijn als ze weten hoe ze je kunnen helpen”, zegt Sylvie. “Ik heb ooit een turnleraar begeleid die een erg gevoelig gehoor had. Hij geeft sindsdien af en toe les met een geluidsdempende oorbeschermer zoals bouwvakkers op een werf die gebruiken en niemand vindt dat raar of onnozel.”

Stel jij jezelf vragen over je ervaringen op het werk, maak dan een vrijblijvende afspraak bij één van onze jobcoaches! Of volg ons jobcoachingtraject voor HSP-ers, waarin jij ontdekt hoe je jouw HSP-talenten optimaal kan inzetten op de werkvloer.  

Lees ook: