Waarom talent niet hetzelfde is als je diploma

Diploma’s zijn al lang niet meer de enige waardemeter voor een bepaalde functie. “Een goed voorbeeld is de IT-sector”, vertelt Jobcoach en talentenexpert Greet Cox. “Vroeger moest je effectief informatica studeren, om aan de slag te kunnen in die sector. Vandaag de dag is er een generatie “digital natives” op de arbeidsmarkt, mensen die opgegroeid zijn met computers. Hun computervaardigheden hebben ze op zichzelf geleerd en daarnaast hebben ze totaal andere studierichtingen gevolgd. Daarom gaan er in de IT-sector meer en meer mensen aan de slag uit zogenaamd “zachte” studierichtingen zoals filosofie of taalstudies. Hun talent wordt immers niet samengevat door hun diploma!”

Dat klinkt mooi, maar we weten het eigenlijk ook al lang. Per slot van rekening zijn YouTube, Facebook, de iPhone en zelfs de gloeilamp bedacht door mensen die het op school niet goed deden. Hoe vind je dat talent dan bij jezelf?

Wat is jouw talent?

“Ik vergelijk het zoeken naar je talent altijd met een puzzel die je moet leggen”, stelt Greet Cox. “Je krijgt er een goed beeld van als een coach de juiste vragen stelt en daardoor een gericht denkproces bij jou op gang brengt. Je hebt een buitenstaander nodig om patronen te ontdekken en jou te spiegelen. Van jezelf is dat altijd moeilijk omdat jij je talenten als vanzelfsprekend beschouwt. Een belangrijke vraag is bijvoorbeeld: is er iets, een activiteit of een vaardigheid, waar mensen jou dikwijls voor vragen? Dat kan ook een rol of een taak zijn die je in een team, vriendengroep of organisatie dikwijls toebedeeld krijgt. Je kan bijvoorbeeld zo goed overweg met kinderen, dat je dikwijls gevraagd wordt als babysit. Je kan je dan afvragen of een job in het onderwijs of in de zorg niks voor jou is. Of mensen vragen jou als er klusjes moeten gedaan worden. En wanneer die handigheid voor jou vanzelfsprekend is, kan je erover gaan nadenken of je met dat talent ook voor anderen aan de slag kan.”

“De belangrijkste vraag is altijd: wat maakt jou uniek? Je moet jezelf durven bekijken als een product op de arbeidsmarkt. Wat is dan jouw unieke mix van competenties, waarden en kennis? Daarnaast is het zeker nuttig om eens stil te staan bij keuzes die je maakt op belangrijke keerpunten in je leven. Waarom heb je een bepaalde studierichting gekozen, bijvoorbeeld? Was dat om aan de verwachtingen van je ouders te beantwoorden, of had je die keuze zelf gemaakt? Door alle stemmen van buitenaf heb je een verkeerd beeld van je echte talent. Anderen, je ouders, je leraars, projecteren te dikwijls hun eigen dromen of frustraties op jouw toekomst, al is dat met de beste bedoelingen. Daarom durven we in de jobcoaching ook wel eens met verschillende specifieke tools kijken naar ervaringen waarin je gefaald bent. Want precies die kunnen jou uniek maken! Je hebt bijvoorbeeld meegemaakt dat je in een bepaalde functie of bedrijf helemaal niet paste. Dan weet je dat je op zoek moet naar een cultuur of een rol die daar lijnrecht tegenover staat.  Of je weet van jezelf dat je erg snel je concentratie kwijt speelt, maar omgekeerd wil dat ook zeggen dat je gewoon een heel nieuwsgierige geest bent die anderen vaak kan inspireren met uiteenlopende weetjes!”

Voor Greet is die zoektocht niet zomaar een theoretisch model. Jaren geleden heeft ze zelf haar carrière een andere wending gegeven. “Ik heb een aantal jaren gewerkt voor een bank als beleggingsadviseur, maar terwijl ik dan met ondernemers zat te praten, kreeg ik altijd zin om zelf te gaan ondernemen. Maar de vraag was: wat wilde ik precies gaan doen als ondernemer? Ik weet hoe ingewikkeld het is om de puzzel te doen passen.”

Hoe werkt talentcoaching?

loopbaanbegeleiding

Wat doet de Job Coach dan precies? “Het probleem is”, zegt Greet, “dat mensen vaak het totaalbeeld niet zien. Mensen weten niet wat ze willen. Enerzijds omdat ze hun eigen talenten niet kunnen benoemen. Anderzijds hebben ze ook geen beeld hebben van waar hun talent nu precies inzetbaar is. Daarom is onze Jobmatcher nu zo’n goede tool! Over het algemeen hoor ik mensen te vaak en te snel zeggen over hun eigen talent: ‘Ja, dat is allemaal wel leuk om te doen, maar wie zit daar nu op te wachten?’ Maar dan wijs ik hierop: je zou ervan versteld staan welke eigenschappen belangrijk zijn in bepaalde functies of sectoren! En als je echt geen bedrijf vindt dat op jou zit te wachten, kan je misschien proberen om het op eigen kracht te doen, als zelfstandige. Ook daar kan een goede jobcoach je in helpen door je te begeleiden met het concreet maken van je eerste stappen als ondernemer.”

Ben jij nieuwsgierig naar wat jouw talent is en in welke jobs je jouw talent kan inzetten? Doe dan gratis onze Jobmatcher-test en ontdek in welke jobs jouw talent tot zijn recht komt in verschillende sectoren! Of vraag een gratis infogesprek aan over ons succesvolle carrièreswitch-traject, waarin we samen opzoek gaan naar jouw waarden, competenties en talent!

Lees ook: