Zijn opleidingen tijdverlies of nuttig?

De tijd dat je afgestudeerd was op je 18deof je 23steverjaardag is dus voorbij. Geen paniek, het betekent niet dat je diploma in de prullenmand moet. Maar waar het papiertje vroeger een bewijs was dat je voor het leven geschikt verklaarde voor een job, is het nu vooral een startpunt voor een nieuw leertraject. Vandaag de dag is je vergaarde kennis soms snel achterhaald. Iedereen moet op de hoogte blijven van de vernieuwingen in zijn job of sector.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor werknemers, maar ook voor bedrijven. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat hun medewerkers de competenties hebben om klaar te zijn voor de uitdagingen van de toekomst. Sommige jobs zullen verdwijnen en tegelijkertijd komen er nieuwe jobs die nieuwe skills vragen. Wie had bijvoorbeeld 10 jaar geleden gedacht dat er zoiets zou bestaan als een “social media manager” in een groot bedrijf?

Ben jij te oud om te leren?

Ben jij te oud om te leren?

Wie begint te duizelen bij alle nieuwlichterij kunnen we geruststellen: gelukkig zijn heel wat bedrijven zich bewust van het belang van opleidingen. Jobcoach Greet Vandevoort, die zelf jarenlang in het bedrijfsleven werkte als marketing manager, weet waarom. “Vooral de jonge generatie werknemers wil nu ook van bij de start weten welke ontwikkelingsmogelijkheden er zijn binnen een bedrijf. Heel wat ondernemingen hebben daarom een eigen opleidingspakket dat bij een aanwerving ook al meteen uitgespeeld wordt als een extra voordeel. Wat men soms vergeet in die bedrijven is dat de oudere werknemers die leiding moeten geven aan die goed getrainde jongeren, best ook mee evolueren of leren. In zo’n geval moet je dus als oudere werknemer wel assertief durven zijn en je behoefte aan opleiding uitspreken tegen je baas.”

Opleidingen zijn dus belangrijk op elk moment van je carrière. Ook wie voelt dat het tijd is om terug naar school te gaan om een nieuw beroep te leren, kan daarvoor steun krijgen van de VDAB. Op voorwaarde dat je een knelpuntberoep kiest, krijg je daarvoor namelijk een beschermd statuut als werkzoekende met uitkering. De lijst van de knelpuntberoepen vind je hier

Voor wie zijn job wil houden en een opleiding volgen, maar ertegen opziet om zijn baas te overtuigen hebben we de volgende tip. Mensen zijn geneigd om alleen na te denken over wat een opleiding hen persoonlijk opbrengt, maar een baas overtuig je juist door uit te leggen wat jouw opleiding het bedrijf kan opleveren. Zet je dus eens in de schoenen van je werkgever en denk creatief na over wat het rendement van jouw nieuwe kennis of vaardigheid voor hen zou kunnen zijn. Je hoeft het niet te ver te zoeken. Soms is men al tevreden als jij belooft om zelf een training te komen geven over wat je in de opleiding hebt geleerd. Maar nog beter is het uiteraard als je kan aantonen dat de opleiding een impact zal hebben op de werkvloer of op de omzet.

Kies voor jezelf!

Kies voor jezelf!

Bij het woord “opleidingen”, denk je misschien in de eerste plaats aan lesdagen in een muffe vergaderzaal, of in een anonieme conferentieruimte van een hotel waar zogenaamde “hard skills” aangeleerd worden. Je leert een nieuw computerprogramma gebruiken, of je krijgt les over de functie van een nieuw technisch gadget. Daarnaast is er echter ook meer en meer aandacht voor zogenaamde “soft skills”. “Leiderschap is een typisch voorbeeld”, zegt Greet Vandevoort daarover. “Je kan op honderden verschillende manieren cursussen over leiderschap geven. Ik ken mensen die dansles zijn gaan volgen om op een andere manier leiding te leren geven, om meer te leren sturen. Het doet misschien wenkbrauwen fronsen als je ermee naar je baas stapt, maar als je de link kan leggen met wat je nodig hebt op je werk is het mogelijk dat je de ruimte krijgt om het te doen.” 

 

Wat kan de rol van een jobcoach hierin zijn?

Een jobcoach kan je helpen de weg te wijzen naar opleidingen die jou zouden kunnen helpen om een nieuwe wending te geven aan je carrière. Want een opleiding kan echt wel meer zijn dan “een nieuw kunstje aanleren”, getuigt Greet Vandevoort uit eigen ervaring. “Zo wilde ikzelf dolgraag aan een coachingopleiding beginnen omdat ik voelde dat het nuttig zou zijn voor me, voor mijn ontwikkeling als mens, niet alleen in mijn functie. Maar in het bedrijf waar ik werkte wilden ze dat niet financieren. Ik heb toen voorgesteld om het zelf te betalen, maar vroeg van hen dat ik geen verlofdagen moest opnemen voor de cursus. Daar waren ze het gelukkig mee eens omdat ze ook begrepen dat wat ik zou leren in de cursus best nuttig kon zijn in mijn rol als leidinggevende. Wil jij ook investeren in je persoonlijke ontwikkeling, neem dan eens een kijkje op onze website van The Job Coach Academy. Wij bieden tal van leadership trainingen, team coaching, job coaching etc aan.

Indien jij wil werken aan een succesvolle carrièreswitch of aan je personal branding, kunnen onze jobcoaches je helpen. Tijdens het succesvolle carrièreswitchtraject brengt een jobcoach jouw competenties en talenten in kaart en begeleidt hij/zij jou bij het vinden van de juiste opleiding. Ook kan jouw job coach je helpen bij je gesprekken met je werkgever omtrent je opleidingsplan. Je kan al onze job coachingtrajecten betalen met loopbaancheques, waardoor je slechts 11,5 euro per uur voor 7 uur job coaching betaalt. 

Oei, ik groei niet meer…

Werkgevers beseffen uiteindelijk ook meer en meer dat “ik groei niet meer”, of “ik sta stil in mijn job”, absolute motivatieremmers zijn op de werkvloer. Bedrijven gaan daarom steeds vaker investeren in opleidingen in persoonlijke ontwikkeling. Hierbij is het voor bedrijven niet alleen belangrijk dat ze de omzet erdoor kunnen verhogen, het welzijn van werknemers wordt steeds belangrijker. Steeds vaker zien we dat bedrijven een cursus yoga onder de middag voorzien of een gemeenschappelijk trainingsprogramma voor een loopwedstrijd opstellen om bijvoorbeeld samen de 20 km van Brussel of de 10 miles in Antwerpen te lopen. 

Het belang van opleidingen voor werkgevers

Greet Vandevoort ziet in haar coachingspraktijk dat voor heel wat klanten persoonlijke ontwikkeling hoge scores krijgt op de waarden-ladder. Dit zowel voor alle generaties werknemers. Persoonlijke ontwikkeling is onlosmakelijk verbonden met werkgeluk en het feit dat werknemers trouw blijven aan hun huidige werkgever. Voor Greet is de definitie van persoonlijke ontwikkeling om blijvend te leren, jezelf te ontwikkelen en te groeien. Opleiding is daarbij één manier om aan persoonlijke ontwikkeling te doen.

Greet stelt wel dat er voor bedrijven en organisaties een aantal belangrijke kanttekeningen zijn om maximaal rendement of ROI (return on investment uit een opleiding te halen:

  1. “Ik geloof heel sterk in Blended Learning : dit wil zeggen een opleiding als onderdeel van een ontwikkelingsplan. Voor mensen die bijvoorbeeld voor het eerst leiding gaan geven is het goed om ze eerst een opleiding te geven EN vervolgens ook de nodige opvolging te voorzien via bijvoorbeeld individuele coaching om te bekijken waar ze in praktijk nog tegen aanlopen in combinatie met intervisies. Tijdens deze intervisies kunnen ze met andere collega’s ervaringen delen en van elkaar kunnen leren. Vaak zie ik dat organisaties wel investeren in opleidingen maar dat er geen of weinig opvolging is waardoor het effect van de training helaas  snel zal wegebben en de ROI dus (zeer) laag is.

 

  1. Kies voor een opleidingspartner & -aanpak die bij je past. De aanpak die je bij The Job Coach Academy kan vinden is een interactieve aanpak waar we actieve participatie verwachten van de deelnemers en waar we aandacht besteden aan diverse leerstijlen (reflectie, oefenen door zelf in de ervaringen te gaan, inspireren door demo’s & audio-visuele materialen)

 

  1. Geef medewerkers verantwoordelijkheid over hun persoonlijke ontwikkelingsproces, daag ze uit om zelf met voorstellen te komen in plaats van ze te verplichten om bepaalde opleidingen te volgen. Hoe meer ze zelf hun leerproces in de hand hebben en inspraak hebben, hoe gemotiveerder ze zullen zijn en hoe meer ze aan de slag zullen gaan met wat ze geleerd hebben. Moedig hen ook aan om learnings te delen binnen de organisatie.”

 

Onze partner The Job Coach Academy heeft een ruim aanbod aan trainingen en opleidingen voor directies, leidinggevenden en HR-professionals. Check onze website en ontdek hoe we je hierbij kunnen helpen.

loopbaanbegeleiding

Een jobcoach kan je helpen de weg te wijzen naar opleidingen die jou zouden kunnen helpen om een nieuwe wending te geven aan je carrière. Want een opleiding kan echt wel meer zijn dan “een nieuw kunstje aanleren”, getuigt Greet Vandevoort uit eigen ervaring. “Zo wilde ikzelf dolgraag aan een coachingopleiding beginnen omdat ik voelde dat het nuttig zou zijn voor me, voor mijn ontwikkeling als mens, niet alleen in mijn functie. Maar in het bedrijf waar ik werkte wilden ze dat niet financieren. Ik heb toen voorgesteld om het zelf te betalen, maar vroeg van hen dat ik geen verlofdagen moest opnemen voor de cursus. Daar waren ze het gelukkig mee eens omdat ze ook begrepen dat wat ik zou leren in de cursus best nuttig kon zijn in mijn rol als leidinggevende.

Indien jij wil werken aan een succesvolle carrièreswitch of aan je personal branding, kunnen onze jobcoaches je helpen. Tijdens het succesvolle carrièreswitchtraject brengt een jobcoach jouw competenties en talenten in kaart en begeleidt hij/zij jou bij het vinden van de juiste opleiding. Ook kan jouw job coach je helpen bij je gesprekken met je werkgever omtrent je opleidingsplan. Je kan al onze job coachingtrajecten betalen met loopbaancheques, waardoor je slechts 10 euro per uur voor 8 uur job coaching betaalt. 

Lees ook: