Waarom vragen mannen geen hulp aan een jobcoach?

“We zien bij The Job Coach nog altijd meer vrouwelijke klanten, dan mannen”, weet Werner Droessaert die als jobcoach ook terugvalt op zijn ervaring als bedrijfsleider van een grote KMO. “Er is uiteraard geen verschil in de inhoud van de begeleiding die we bieden, maar we zien wel een verschil in de vragen waarmee mannen en vrouwen naar hier komen. Voor vrouwen gaat het vaak over work-lifebalans, terwijl mannen meer vragen hebben in de richting van een carrièreswitch.” Ook jobcoach Patrick Dossche, die al 20 jaar veranderingstrajecten begeleidt in bedrijven, ziet dat verschil in de praktijk: “Een typisch mannenprobleem is bijvoorbeeld het volgende: sommige mannen creëren op het werk een biotoop rond zich en denken dan snel dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over hun positie of hun prestaties. Als ze dan ineens geconfronteerd worden met een reorganisatie in het bedrijf waarbij ze hun vertrouwde taken of functie verliezen, dan voelen ze zich geschaad in hun vertrouwen tegenover hun werkgever.” 

Jobcoach = carrièrecoach?

Jobcoach = carrièrecoach?

Daaruit volgt dat de belangrijkste vraag waarmee mannen naar een jobcoach stappen is: wil ik deze job nog wel doen? Hoe zoekt The Job Coach daar een antwoord op? “We zijn jobcoaches, geen orakels”, antwoord Werner Droessaert lachend. “We stellen veel vragen en we luisteren. Af en toe moet je ook iets confronterend durven zeggen, want sommige mannelijke klanten luisteren anders niet naar wat je zegt. Onlangs kreeg ik iemand van een bank over de vloer, die door een herstructurering terug moest solliciteren naar zijn eigen job. Hij kreeg uiteindelijk een nieuwe job binnen de bank, maar het probleem was dat hij veel minder autonomie had tegenover de klanten. Dat was voor mij als coach heel helder, maar zelf zei hij aan het einde van ons eerste gesprek: ‘Tot nu toe heb ik nog niet veel bijgeleerd.’ Toen vroeg ik hem wat hij daarmee bedoelde en bleek dat hij dacht via ons een outplacement te krijgen. Dat doen wij uiteraard niet. Maar tijdens de 3desessie werd het door één van onze oefeningen heel helder voor hem: zijn huidige werkgever hanteert wel degelijk dezelfde waarden als hijzelf. Daardoor ontdekte hij dat het toch een optie was om met HR te praten over een nieuwe job bij zijn huidige werkgever.  En dat is gelukt ook: ze hebben hem effectief een nieuwe functie aangeboden.”

Mannen die zich openstellen voor de interventie van de jobcoach kunnen dus soms verrassende ontdekkingen doen. Patrick Dossche kreeg een uitgebluste IT’er over de vloer. “Hij werkte bij een helpdesk, en deed zijn job van thuis uit. Op zich was het relax, want hij kon ondertussen zijn huishouden doen en zo. Maar toch vond hij het niet bevredigend. Omdat ik bleef doorvragen, snapte hij uiteindelijk wat hij miste: erkenning. Hij heeft dan gekozen voor een carrièreswitch en is zelfstandige geworden. Hij vindt nu de erkenning die hij zocht omdat zijn nieuwe job hem meer in direct contact brengt met klanten die ook hun waardering voor zijn werk direct kunnen doorgeven.” 

Jonge mannen willen vooruit, oudere mannen hebben problemen

Beide coaches zien wel een duidelijk verschil tussen de vragen van jonge mannen en iets oudere. “De manier van werken is in heel wat bedrijven drastisch veranderd de afgelopen twintig jaar. De oudere mannen hebben vaak een tijd meegemaakt dat er nog meer vrijheid in hun job was. Nu is er door automatisatie een veel strakkere organisatie en zij ervaren dat wel eens als een inbreuk op hun persoonlijke vrijheid, omdat ze niet meer zo creatief kunnen zijn in de invulling van hun job. Jongere mannen kennen dat probleem minder. Ze willen gewoon vooruit. Voor de oudere generatie komt er soms ook bij dat er nog altijd mannelijke exemplaren zijn die er moeite mee hebben wanneer een vrouw ineens hun directe leidinggevende wordt. Zeker wanneer dat een jongere vrouw is. Dus, dan moet je echt onderzoeken welke overtuigingen daar voor een conflict zorgen.” Patrick Dossche ziet nog een ander probleem opduiken. “Ik zie heel wat mannen van 30 à 40 jaar die omwille van hun expertise in een leidinggevende positie terechtkomen, maar die eigenlijk teveel perfectionist zijn om een goede leider te zijn. Ze geraken op den duur de controle kwijt over het leven.”

Jobcoaching voor mannen: alle opties zijn open.

loopbaanbegeleiding

In ieder geval zal een jobcoach ook voor mannen zoeken naar een passend antwoord op elke vraag. Patrick Dossche: “Als een man die een carrièreswitch overweegt aan mij vraagt of ik nog een toekomst voor hem zie binnen een bedrijf, dan antwoord ik gewoonlijk dat ik alle opties graag open hou tijdens een coaching en dat ik voorstel dat hij dat ook doet. Dat brengt gewoonlijk meteen al wat meer rust. Wanneer er met name veranderingen op touw staan in een bedrijf, komen mensen met de vraag: waar is mijn plaats, wat wordt er van mij verwacht. Ze zijn onzeker en ze willen in de toekomst natuurlijk nog altijd zinvol werk kunnen doen. Dat zijn allemaal vragen waar we in een jobcoaching relatief makkelijk een antwoord op kunnen bieden.”

infogesprek

Wil jij zelf weten of een jobcoach jou zou kunnen helpen met een carrièrekwestie, vraag dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek met één van onze teamleden via deze site!

Al onze job coachingtrajecten kan je betalen met loopbaancheques, waardoor je maar 11,5 euro per uur betaalt voor 7 uur jobcoaching. 

 

Lees ook: