Hoe vind je een job die echt bij jouw waarden past?

“Als mensen voelen dat er iets niet klopt in hun job, moeten we niet ver zoeken”, zegt jobcoach Anne-Sophie De Smedt. “In heel wat gevallen schuilt er een waardenconflict achter. Waarden zijn zaken die jij belangrijk vindt in het leven, principes die jouw keuzes of oordelen bepalen. Een klassiek voorbeeld is “rechtvaardigheid”. Als jij gefrustreerd bent in je job omdat je vindt dat het er op de werkvloer soms niet eerlijk aan toe gaat, dan wordt jouw rechtvaardigheidsgevoel geschaad. Zo’n waardenconflict zit veel dieper dan je denkt. Wanneer jij bijvoorbeeld vrijheid en creativiteit heel belangrijk vindt en je komt op een functie terecht waar je sterk gecontroleerd wordt op de nauwkeurige uitvoering van een heel strikt omschreven taak, dan ontstaat er sowieso een gewetensconflict. Het probleem is dat jouw waarden voor jou zo vanzelfsprekend zijn dat je er zelden bij stilstaat. De meeste mensen denken er gewoon niet over na en al zeker niet terwijl ze naar een job zoeken.”

Welke waarden zoek jij in een job?

In een jobcoaching is een zoektocht naar de waarden van een klant dan ook een belangrijk gespreksonderwerp. “We stellen vragen over concrete situaties, over hun opleiding, over vroegere jobs. Daarnaast hebben we ook nog bijkomende tests om je topwaarden te identificeren, want dat zijn er vaak andere dan je zelf denkt. Om te vermijden dat mensen antwoorden wat ze denken dat je graag wil horen, vragen we ook door over situaties buiten de professionele sfeer. Een simpel voorbeeld: Mensen die graag bezig zijn in een moestuin, vinden zorg en verantwoordelijkheid sowieso heel vanzelfsprekend. Wanneer je als jobcoach die waarden uit een gesprek haalt en op papier zet, hoor ik onze klanten vaak zeggen: ‘Ah ja, dat zijn de dingen die ik al heel mijn leven écht belangrijk vind.’ Tot ze dan de waarden die belangrijk zijn in hun job, of in het bedrijf ernaast gaan plaatsen! Dan ontdekken ze vaak dat hun eigen waarden niet stroken met die van het bedrijf waar ze werken of van het team en de functie waar ze inzitten.”

Het resultaat van de zoektocht is heel belangrijk, zegt Anne-Sophie die ook een aantal jaren ervaring heeft als HR-recruiter voor bedrijven: “Als je weet wat jij belangrijk vindt in het leven, is het makkelijker om een job te vinden die echt bij jou past. Ook bedrijven, afdelingen en functies hebben immers waarden. Ook al zijn ze soms niet echt beschreven.” Maar hoe kom je de waarden die gangbaar zijn in een bedrijf dan te weten als sollicitant? “Je moet de koe bij de horens durven vatten als kandidaat. Als jij plezier of harmonieus samenwerken belangrijk vindt, dan is het echt niet raar om tijdens een sollicitatiegesprek ook te vragen of je eens met je toekomstige collega’s mag spreken. Wanneer jij orde en duidelijkheid nodig hebt, kan je vragen om een gesprek met je toekomstige leidinggevende, al was het maar om af te toetsen hoe hij/zij dat in de praktijk brengt.”

Welke job of bedrijf past bij jouw waarden?

Welke job of bedrijf past bij jouw waarden?

Uiteindelijk moet je natuurlijk met je job ook geld verdienen. Moet je dan soms niet gewoon proberen om zelf je waarden aan te passen? Anne-Sophie bekijkt het zo: “Ik schat dat 70% van de mensen die we begeleiden in hetzelfde bedrijf blijft. Er is veel mogelijk wanneer je de punten of de waarden waardoor het wringt, eerlijk kan benoemen. Je mag als werknemer niet vergeten dat er een reden is waarom ze voor jou gekozen hebben. Namelijk: omdat de verantwoordelijken geloofden dat jij met je talent een essentiële bijdrage kon leveren in hun missie. En vermits er op dit moment een ‘war on talent’ bezig is, sta je echt wel sterk in je schoenen wanneer je als werknemer komt vragen om aanpassingen. Als je betrokkenheid en motivatie toont om mee te werken aan de lange termijnvisie van een bedrijf, wordt het gesprek heel makkelijk. Want als je eerlijk bent in zo’n gesprek over wat voor jou belangrijk is en wat je niet terugvindt op je werkplek, dan kan een interne switch of een goed gesprek over je takenpakket al soelaas bieden.”

Omdat waarden zo essentieel zijn voor elk mens bij het beoordelen van situaties, is het nuttig om vooraf een beeld te krijgen van wat jij belangrijk vindt, zodat je kan bepalen of een job en een bedrijfscultuur écht bij jou passen. Daarom biedt The Job Coach nu ook een nieuwe tool: “In de loopbaantrajecten van The Job Coach werken we met verschillende inspiratietools die jou helpen je waarden en competenties te ontdekken, waaronder onze online jobmatcher. Daarmee kan je al heel veel van dat verkenningswerk online doen. The Jobmatcher werd ontwikkeld door de meer dan 30 job coaches van The Job Coach. Er zijn al heel wat competentietesten online. The Job Matcher peilt echter niet alleen naar je diploma’s en je carrière-ambities, maar ook naar wat jij belangrijk vindt qua waarden in je carrière. Want waarden zijn nu eenmaal nog doorslaggevender dan competenties om te bepalen welke job of sector bij jou past. Jouw waarden worden dan via het programma gelinkt aan functies waarmee jouw visie op het leven klopt. De bedoeling is uiteindelijk om je te inspireren met jobs die bij jouw waarden passen.” 

Ben jij nieuwsgierig naar welke waarden jij belangrijk vindt in je job? Of vraag je jezelf af bij welke jobs of sectoren jouw waarden het best passen? Doe dan gratis onze Jobmatcher-test en ontdek in welke jobs jouw waarden en competenties tot hun recht komen in verschillende sectoren! Of vraag een gratis infogesprek aan over ons succesvolle carrièreswitch-traject, waarin we samen opzoek gaan naar jouw waarden, competenties en talent!

Lees ook: