Ontslag: het begin van het einde of van iets nieuw?

Een ontslag kan op heel veel verschillende manieren gebeuren. Je kan je job kwijtspelen bij een collectief ontslag na een faling of een herstructurering, het kan onverwacht zijn, maar het kan ook aangekondigd komen. Hoe dan ook: de manier waarop je jouw C4 krijgt, speelt wel degelijk een rol bij de manier waarop je het vertrek verwerkt. Jobcoach Dominieke Van Den Bossche: “Blijkbaar is het in sommige bedrijven tegenwoordig gangbaar om mensen 15 minuten te geven om te verdwijnen. Ze krijgen niet eens de tijd om afscheid te nemen van hun collega’s en worden bij wijze van spreken afgevoerd als criminelen langs de achterdeur. Geen idee wat er de bedoeling van is, maar het is voor niemand motiverend om collega’s op die manier te verliezen, ook niet voor de mensen die blijven. Want dat is wat een ontslag eigenlijk is: een verlieservaring.”

 

Ontslag als rouwproces

Ontslag als rouwproces

De impact van een jobverlies op een mens kan je gerust vergelijken met het stuklopen van een liefdesrelatie of een dierbare die sterft. En net als bij alle grote verlieservaringen in een mensenleven, hoort daar een rouwproces bij. Dat stelt ook jobcoach Marleen Blanckaert vast: “De verwerking van een ontslag, gebeurt op dezelfde manier als de verwerking van een sterfgeval. Eerst gaan mensen door verschillende fases van kwaadheid, frustratie en verdriet. Pas nadien kunnen ze met wat afstand naar de situatie kijken en eventueel hun veerkracht terugvinden. Het eerste werk van een jobcoach bij het begeleiden van een ontslag is dan ook mensen ruimte geven voor hun kwaadheid, frustratie en verdriet. Want dat is volstrekt menselijk en onontbeerlijk om verder te kunnen gaan. Op een deftige manier afscheid kunnen nemen is bijvoorbeeld heel belangrijk. Ik moedig mensen soms zelfs aan om een afscheidsritueel te bedenken. Ze moeten het daarom niet persé uitvoeren. Erover nadenken kan al bevrijdend zijn. Zo had ik onlangs een vrouw die voor haar ex-collega’s taarten had gebakken en die is gaan afgeven na een plots vertrek. Pas als mensen door de eerste emoties heen zijn, kan ik hen erop wijzen dat de situatie voor hen ook mogelijkheden biedt. Ik noem een ontslag altijd een kruispuntmoment. Je staat op een kruispunt in je leven en je kan kiezen welke richting je uitgaat.”

Veerkracht na ontslag

Veerkracht na ontslag

Je veerkracht terugvinden na een ontslag is dus niet hetzelfde als je knieën afkuisen na een val en dapper doorgaan zoals je het gewoon was. “De vraag is altijd”, zegt Dominieke Van Den Bossche, “wat je geleerd hebt uit de gebeurtenissen. Daarom is het ook relevant dat je weet waarom je precies ontslagen bent. Wat je echt moet vermijden is dat je, zoals een klant van me onlangs overkwam, in een andere job start met de angst dat je terug zou ontslagen worden. Dan heb je namelijk niks geleerd uit wat je hebt meegemaakt. In een jobcoaching helpen we je in dat proces door een aantal eenvoudige vragen te stellen. Bijvoorbeeld: welk soort teamleider of baas zou je willen? Of: Hoe zie je de inrichting van je werkplek? Dat kan je bijvoorbeeld leren dat je voor je volgende job op zoek moet naar een bedrijf met meer oog voor zorg en welzijn, of waar je niet in een kantoortuin moet werken.”

Een ontslag kan in ieder geval een opportuniteit zijn om eindelijk eens concreet werk te maken van die carrièreswitch waar je al lang van droomt. “Tenminste”, zegt Dominieke Vanden Bossche, “als je daarmee niet van iets wegvlucht. Daarom is een jobcoaching voor een carrièreswitch een heel nuttig instrument: het helpt je om in de spiegel te kijken zodat je bij een volgende werkgever niet vroeg of laat dezelfde problemen of patronen tegenkomt! Onlangs hoorde ik nog een verhaal van een ingenieur die teamleider was geworden, maar blijkbaar moeite had om zijn team in de hand te houden. Die man zei letterlijk: ‘ik werk graag met gelijkgestemden’. Waarmee hij dus eigenlijk bedoelde dat hij geen geduld had om dingen uit te leggen aan anderen, wat me redelijk essentieel lijkt voor een teamleider. Dan is het duidelijk dat je voor een nieuwe functie best uitkijkt naar een plek waar je minder sturing moet geven.” 

Carrièreswitch na ontslag

Carrièreswitch na ontslag

“Bij mensen die een carrièreswitch overwegen”, voegt Marleen Blanckaert eraan toe, “ga ik altijd eerst peilen naar hoe de job waar ze inzitten in harmonie is met hun persoonlijkheid, karakter en waarden. Onlangs had ik hier nog iemand uit een salesfunctie die moeite had met het halen van targets en daardoor echt gefrustreerd geraakte in zichzelf, want het verkopen op zich deed ze wel graag. We zijn die klant dan gaan heroriënteren naar een adviserende functie waarbij ze mensen meer kon helpen dan echt hard te gaan verkopen. Je moet je durven afvragen: is er een match tussen jouw waarden en jouw kwaliteiten. En daarvoor biedt een instrument als de jobmatcher op onze site ook een leuke ingang.” 

Het meest directe probleem bij een ontslag blijft natuurlijk wel het verlies van je inkomen. Dat kan er bij sommige mensen toe leiden dat ze snel op zoek gaan naar de job die lijkt op degene waar ze net afscheid van hebben genomen, in hetzelfde soort bedrijf. “Dat is precies één van de redenen waarom er jobcoaches zijn gekomen”, stelt Dominieke Van Den Bossche, “zodat iedereen zijn echte talenten kan ontplooien op de plek waar ze het beste renderen! Wij zijn geen arbeidsbemiddelaars met een rits vacatures achter de hand. Wij zijn talentspotters! Maak er dan ook gebruik van in jouw voordeel.” 

Wil jij ook jouw talent laten spotten? Al onze job coachingtrajecten kan je betalen met loopbaancheques, waardoor je maar 10 euro per uur betaalt voor 8 uur jobcoaching. Maak snel vrijblijvend een afspraak bij een jobcoach in jouw buurt! 

 

Lees ook: