"HELP! Ik wil ondernemen, maar zonder risico!

Loopbaan- en starterscoach Yolanda Elsier is zelf sinds jaar en dag zelfstandige ondernemer en heeft ook al heel wat ervaring met het coachen van opstarters. “Veel mensen die ik begeleid bij The Job Coach denken dat het starten van een ondernemersproject onmiddellijk impliceert dat je grote financiële risico’s moet nemen. Echter zijn er verschillende manieren om te ondernemen zonder te grote risico’s”. Hieronder geeft ze 3 tips.

“Als Intrapeneur binnen een groot bedrijf, KMO of start-up krijg je de vrijheid en de faciliteiten om nieuwe producten of diensten te ontwikkelen zonder daarbij de bedrijfsprotocollen te volgen. Je krijgt dan eigen budgetten om je eigen ideeën tot ontwikkeling te brengen. Bedrijven die op deze manier werken zijn oa. 3M, Google, Post it Note,… De functies waarbinnen je dit kan doen noemen vaak ‘new business development’, innovation manager, project manager,…"

Ook Franchising is een manier om ondernemend te zijn. Loopbaan- en ondernemerscoach Yolanda legt verder uit: "Bij Franchising sluit je een contract met een bedrijf die jou vervolgens het recht geeft om tegen betaling een zaak met diens handelsnaam te exploiteren. Dit wordt veel gedaan bij supermarktketens, fastfoodrestaurants zoals Mc. Donalds, en dienstverlenende bedrijven. Hier heb je wel een aantal verplichtingen te vervullen tegenover de franchisegever. Deze formule heeft voordelen maar ook nadelen. Je dient hier wel op te letten voor schijnzelfstandigheid."

Verder kan je nog een eigen project of dienst opstarten in bijberoep of als freelancer.

Ook hier zijn weer voor- en nadelen aan volgens jobcoach Yolanda Elsier. "Eén van de grootste voordelen is wel dat je zeer beperkt ben in het nemen van risico’s daar je nog altijd in loondienst werkt bij een andere firma en je je eigen vrijheid zelf kan bepalen. Ook kan je als bijberoeper rustig je klantenbestand en ondernemersvaardigheden opbouwen zonder je vast inkomen en zekerheden als werknemer te verliezen."

Droom jij ook van een eigen ondernemersproject? Bekijk dan welke formule voor jou het best past of laat je begeleiden door één van onze loopbaan- en starterscoaches. Zij begeleiden jou met het uitwerken van een ondernemersconcept dat past bij jouw persoonlijkheid en talenten. Bovendien schatten ze samen met jou het risico en de haalbaarheid in en zoeken ze mee naar de ondernemersvorm die best bij jouw situatie past. Dit persoonlijke en op maat gemaakte ondernemerstraject kan betaald worden met loopbaancheques, waardoor je slechts 11,5 euro per uur voor 7 uur besteedt.

Lees ook: