Advocaat: wat als je droomjob een nachtmerrie blijkt?

Maud Vrommant heeft jaren ervaring als HR-manager en kent ook als jobcoach de verhalen van advocaten die ontdekten dat hun droomjob niet brengt wat ze ervan verwachtten. “Er zijn 2 grote pijnpunten voor beginnende advocaten”, zegt Maud. “Ten eerste is er erg veel concurrentie. Ten tweede is het beroep heel hiërarchisch georganiseerd. Die twee factoren samen, zorgen ervoor dat er de eerste jaren weinig beweging zit in je carrière. Als beginnend advocaat moet je aan de slag met een heel pak andere zogenaamde “juniors” in een kantoor dat geleid wordt door vennoten of partnersJe krijgt dan ook werk op de plank dat juridisch misschien minder uitdagend isDe enige manier om carrière te maken in dit model is door zelf vennoot te worden en dat kan alleen als er een plaatsje vrijkomt.”

"Advocaten kampen met de nadelen van zelfstandigheid én die van het werknemerstatuut..."

Tenzij je kapitaal genoeg hebt om zelf meteen met een eigen kantoor te starten, kom je als pas afgestudeerd advocaat dus al snel terecht in een padstelling. Je kan je carrière sowieso moeilijk sturen. Je bent totaal afhankelijk van je bazen om je job enige inhoud en betekenis te geven, maar aan de andere kant hebben die bazen er ook geen baat bij dat jij hen carrièregewijs zou voorbijsteken. “Werken als advocaat”, zegt jobcoach Katleen Rolies, “is eigenlijk een combinatie van: alle nadelen van een beginnend werknemer met de lange dagen die een startende zelfstandige dikwijls moet draaien. Je moet dikwijls werken op dossiers die je van de vennoten krijgt. Pas als je zelf klanten aanbrengt, maak je kans om op te schuiven in de pikorde. De realiteit blijft op dat moment echter dat je bijzonder weinig verdient, zeker als je ziet hoeveel uren je presteert tegenover het lage tarief dat je als beginner sowieso maar kan aanrekenen.”

Alternatieven voor een carrière aan de balie

Alternatieven voor een carrière aan de balie

Toch hoef je in zo’n geval niet te wanhopen volgens Katleen. “Als je merkt dat werken aan de balie je geen voldoening geeft, biedt je opleiding heus nog wel wat andere perspectieven.

 

Een rechtenopleiding van 5 jaar geeft je een waaier aan kennis en vaardigheden die je kan gebruiken in het bedrijfsleven.” Een goed gesprek met een jobcoach kan helpen in dit geval! Dat weet ook Maud Vrommant vanuit haar ervaring als HR-manager: “Grote internationale bedrijven hebben dikwijls een eigen juridische afdeling. Dat kan gaan van assistentie ivm regelgeving of zogenaamde “compliance”, tot het nakijken of opmaken van ingewikkelde contracten, waarvoor een juridische achtergrond uiteraard een noodzaak is.”

Katleen Rolies weet nog een andere afdeling waar heel wat juridisch werk bij komt kijken: “Ook in personeelszaken is een juridische opleiding een groot voordeel natuurlijk. Kennis van de sociale wetgeving geeft je wel degelijk een voorsprong als je op een human resources-job terechtkomt. Ook zijn bij juristen de communicatie- en onderhandelingsvaardigheden vaak goed ontwikkeld in hun eerste werkervaringen, zodat ook commerciële en leidinggevende functies binnen handbereik liggen.” 

Advocaten buiten de balie: voor- en nadelen.

Advocaten buiten de balie: voor- en nadelen.

Een overstap van de balie naar het bedrijfsleven heeft volgens Katleen voor- en nadelen. “Het grote voordeel is dat je in zo’n groot bedrijf makkelijker kan doorgroeien dan in een advocatenkantoor. Nogal wat advocaten aan de balie voelen dat ze gevangen zitten in een vlakke loopbaan. In een bedrijf daarentegen kan je bijvoorbeeld evolueren naar totaal andere functies of naar een andere afdeling. Dat kan een welkome afwisseling zijn in je carrière. Je hebt in een bedrijf alleszins ook veel vastere greep op je work-life balance. Er wordt (meestal) niet van je verwacht dat je dag en nacht klaar staat om bij ieder klein probleem dat de kop opsteekt, meteen in actie te schieten en al je andere werk of activiteiten te laten vallen.”  Maar volgens Maud Vrommant kan het ook betekenen dat zo’n regelmatiger leven ook gewoon minder spannend is. “Dat wil zeggen: je de hele tijd bezig houden met 1 soort product of 1 bepaalde sector, kan op den duur te weinig uitdagend zijn. Ik heb op die manier al een paar juristen uit het bedrijfsleven ook al weten terugkeren naar gerechtelijk werk. 1 klant heeft na een passage in een sociaal secretariaat een job gezocht bij justitie, omdat ze daar meer uitdaging in zag.

Als je het werk aan de balie op zich wel leuk vindt, maar moeite hebt met de cultuur in je kantoor zijn er ook andere remedies. Katleen Rolies moedigt loopbaanklanten die advocaat willen blijven aan om: “het gesprek aan te gaan met de vennoten om je bezwaren te ventileren. Ze hebben je per slot van rekening aangeworven omdat ze vonden dat je talent hebt, dus dan kan je altijd eens samen met hen bekijken hoe ze je evolutie zien binnen het kantoor. We helpen je graag om je prioriteiten en je waarden bloot te leggen, zodat je kan kijken in welke jobs of sectoren je het best past. Ook helpen we jou bij het versterken van je zelfvertrouwen en personal branding in je huidige job, en bereiden we jou optimaal voor op interne evaluatiegesprekken of sollicitatiegesprekken

Al onze job coachingtrajecten kan je betalen met loopbaancheques. Ook advocaten hebben recht op loopbaancheques, waardoor ze maar 10 euro per uur betalen voor 8 uur jobcoaching. Schrijf je hier in voor een vrijblijvend infogesprek

Lees ook: