7 tips om succesvol te solliciteren in coronatijd

Lees onze tips en maak het verschil!

Wanneer je in volle coronatijd op zoek bent naar een job, dan gaat dat wellicht gepaard met een extra dosis onzekerheid.

Begrijpelijk, maar nergens voor nodig”, aldus jobcoach Greet Vandevoort: “Rekruteerders hebben nu meer tijd dan ooit en er zijn minder concurrenten op de arbeidsmarkt”.

Krik je CV dus alvast op want wij geven je 7 tips om nu te solliciteren.

Tip 1: Maak een zelfanalyse

First things first. Misschien ben je gezegend met wat extra vrije tijd? Gebruik die tijd voor een grondige zelfanalyse: wat voor type persoonlijkheid ben je? Welke waarden vind jij belangrijk? Wat zijn jouw talenten? Waar liggen jouw interesses? Wat maakt jou uniek op de arbeidsmarkt? Pas wanneer je op deze vragen een helder antwoord kan formuleren, weet je welke jobs effectief bij je passen en kan je gericht gaan solliciteren.

Weet je niet goed hoe je hieraan moet beginnen? Laat een jobcoach je dan helpen en vraag een gratis infogesprek aan.

Tip 2: Selecteer de juiste vacatures

Tip 1 volbracht? Dan kan je op zoek naar vacatures die matchen met wie je bent, wat je kan en wat je wil. Beperk je bij de selectie van vacatures niet louter tot de jobinhoud, maar check ook of een bedrijf of organisatie bij jouw persoonlijkheid en waarden past. Doorpluis de website en contacteer enkele mensen die er werken. Onderzoek ook meteen praktische zaken zoals de verbinding met je woonplaats. 

Tip 3: Solliciteer spontaan

Solliciteren

Droomjob op het oog maar is er geen vacature beschikbaar? Laat de kans niet liggen om spontaan te solliciteren.

Rekruteerders hebben momenteel meer tijd om jouw gegevens grondig door te nemen (lees: je CV verdwijnt niet ergens onderaan een stapel).

Deins er ook niet voor terug om je netwerk in te schakelen wanneer je een bepaalde job op het oog hebt.

Tip 4: Laat je niet afschrikken!

Een crisis creëert ongerustheid. Laat je niet afschrikken door cijfers in de media. Er zijn minder vacatures, dat klopt. Maar er zijn evengoed minder mensen die tijdens een crisis van job veranderen. Dat betekent dus ook minder concurrentie. In het huidige klimaat zijn er ook meer tijdelijke jobs waarin je bepaalde ervaringen kan opdoen, competenties kan bijschaven of kan testen of een bepaalde job je al dan niet ligt.

Tip 5: Bereid jezelf voor

CV solliciteren

Zorg dat je CV up-to-date, verzorgd en duidelijk is en dat ook je motivatiebrief goed is opgemaakt. Benadruk jouw moed om in crisistijd in actie te schieten. Originaliteit is enkel een troef als het ook daadwerkelijk bij je persoonlijkheid aansluit. Indien jij een creatieve, vlotte babbelaar bent dan kan je een video-CV maken, waarin je jezelf voorstelt. Dit is geen must. Wanneer jij je daar niet comfortabel bij voelt, dan zal je enkel door de mand vallen.

Heb je hulp nodig bij het opstellen van jouw CV en het optimaliseren van jouw personal branding? Een professionele jobcoach kan je hiermee verder helpen. Klik hier voor meer info.

Tip 6: Zorg voor een vlot gesprek

Tip 6: Zorg voor een vlot gesprek

Ben je uitgenodigd om op gesprek te komen? Top! Grote kans dat jouw sollicitatiegesprek online verloopt. Zorg dat je vooraf vertrouwd bent met de technologie die het bedrijf gebruikt voor een video call (Zoom, Skype, Google Hangouts...), check je internetverbinding, beeld en geluid... Zo vermijd je alvast een beetje stress. Daag op zoals je ook naar een live gesprek zou gaan: verzorg je uiterlijk. Stuur huisgenoten het huis uit en kies voor een neutrale, professionele achtergrond. Let ook op je non-verbale communicatie, kijk in de camera, maak een connectie. 

Voel je je hier niet helemaal comfortabel bij? Oefen dan je sollicitatiegesprek met één van onze jobcoaches en leer jezelf verkopen. 

Tip 7: Wees geduldig

Omdat heel wat werknemers nu thuiswerken en er daardoor een minder vlot contact is met het moederbedrijf, kan het zijn dat er minder snel beslissingen worden genomen. Bovendien heerst er bij veel bedrijven een onzekerheid en ook dat kan een snelle beslissing in de weg staan. Vraag naar timings en check regelmatig of er al meer info is, zo laat je zien dat je gemotiveerd bent en ook effectief interesse hebt in de functie. Maar overdrijf hier ook niet mee. Wekelijks een mail sturen is geen goed idee.

Hoe kan The Job Coach je helpen?

Hoe kan The Job Coach je helpen?

The Job Coach is gespecialiseerd in loopbaanbegeleiding op maat. We beschikken over een netwerk van ongeveer 100 locaties, dus je zal sowieso een professionele jobcoach in jouw buurt vinden.

Waarmee kunnen we jou helpen?

  • Zoektocht naar een nieuwe job? Klik hier voor meer informatie.
  • Nieuwe job met oog voor een betere work-life balance? Klik hier voor meer informatie.
  • Wil je jouw ondernemersdroom waarmaken en een eigen bedrijf in hoofd- of bijberoep opstarten? Ook hier helpen we je graag mee verder! Klik hier voor meer info.

 

Mogelijks interesseren volgende artikels je ook en kunnen deze handige info en tips geven:

  • Jouw rechten en plichten bij ontslag: lees hier meer.
  • Heb je recht op outplacement of ontslagbegeleiding: check hier voor meer info. 
  • Ontslagen in tijden van Corona... Wat nu!?! Lees hier onze do's en don'ts.
  • I QUIT! Ontslag nemen doe je zo.... Lees hier onze tips.

 

Heb je meer dan 7 jaar werkervaring, dan kan je onze loopbaanbegeleiding betalen met VDAB loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 EUR voor 4 uur professionele loopbaanbegeleiding. Benieuwd of je in aanmerking komt, lees hier de voorwaarden.

Heb je nog geen 7 jaar werkervaring? Geen probleem! Ook dan helpen we je graag verder met onze loopbaantrajecten op maat! Klik hier en ontdek hoe we jouw carrièrepad opnieuw vorm kunnen geven!