6 signalen die je ontslag kunnen verraden...

Herken je 1 van deze signalen, ga dan over tot actie!

“Tenzij er sprake is van een economische noodsituatie, komt een ontslag zelden uit de lucht vallen. In de meeste gevallen gaan er waarschuwingen aan vooraf. En zo hoort het ook.”

Toch licht Jobcoach Ilse Van Wijnendale enkele signalen toe die een alarmbel moeten doen afgaan.

Wees dus steeds alert!

Alarm 1: Je bent niet in staat om het tij te doen keren

Wanneer je verschillende evaluatiegesprekken en waarschuwingen hebt gekregen, maar het je maar niet lukt om de eisen van je werkgever waar te maken, dan is het tijd om je vragen te stellen. Grote kans dat je werkgever binnenkort gevolgen trekt, maar de kans is even groot dat jij niet je droomjob te pakken hebt. Een ontslag kan in dat geval een cadeau zijn, een duwtje in de juiste richting...

Herkenbaar? Neem contact op met een jobcoach en ontdek samen welke job beter bij jou past.

Alarm 2: Jouw verantwoordelijkheden vallen weg

ontslag

Vallen opdrachten steeds vaker weg of worden ze plots doorgeschoven? Word je niet langer betrokken bij discussies of vergaderingen? Dan kan dat erop wijzen dat de organisatie het vertrouwen in jou verloren is. Ook dit zou niet uit de lucht mogen vallen en je werkgever moet dergelijke wijzingen àltijd vooraf met jou bespreken.

Alarm 3: Herstructureringen!

Fusies en herstructureringen zijn vaak een teken aan de wand dat er ontslagen zullen vallen. Nieuwe bazen nemen vertrouwelingen mee en fusies kunnen ervoor zorgen dat er plots meerdere mensen dezelfde functie uitoefenen. Soms worden er managers aangesteld om het bedrijf door te lichten en na te gaan wie financieel het meest interessant is.

Ontdek hier waar je recht op hebt bij een ontslag.

Alarm 4: Het bedrijf waarvoor je werkt lijdt onder de crisis

Ook externe factoren - zoals de huidige crisis - kunnen invloed hebben op jouw job. Werk je bijvoorbeeld in de hotelsector, dan is de kans reëel dat je job momenteel onder druk staat. Wanneer er steeds minder budget is om jouw activiteiten te kunnen uitvoeren, dan moet er een alarmbel afgaan. Helaas zijn er ook werkgevers die de huidige crisis aanwenden om mensen de laan uit te kunnen sturen. Wees tijdens een crisis altijd waakzaam.

Alarm 5: De relatie met je werkgever is verzuurd

ontslag

Je hoeft geen vriendschappelijke band te onderhouden, maar heb je totaal geen connectie met je werkgever, dan zal dat ooit voor problemen zorgen. Maakten jullie voorheen praatjes aan de koffiemachine, maar krijg je de laatste dagen hoogstens nog een knikje (vanop meer dan anderhalve meter afstand)? Dan kan dat een signaal zijn dat er iets schort. Besef dat zelfs de meest professionele mensen het ongemakkelijk vinden om iemand te ontslaan. Een goede werkgever stelt het meedelen van slecht nieuws echter niet uit.

Alarm 6: Je past niet langer in het plaatje

Het bedrijf waarvoor je werkt is van koers veranderd en jij hebt het moeilijk om die nieuwe richting te volgen. Je kan je niet meer vinden in de waarden van het bedrijf en je hebt misschien zelfs een tegenstrijdige visie. Kortom: je past niet meer in het plaatje. Veel mensen stappen zelf op maar minstens evenveel mensen durven die stap niet te zetten. Net zoals in een liefdesrelatie is een dergelijke verhouding echter gedoemd om te mislukken.


Heb je hulp nodig om de knoop door te hakken? Een jobcoach kan helpen om klaarheid te scheppen.

AND... ACTION!

Heb je één of meerdere van bovenstaande signalen opgevangen? Blijf niet met je ongerustheid zitten maar ga over tot actie.

  • Stap 1: leg de vinger op je frustraties en ongerustheid. Zorg dat je eerst weet wat je wil!
  • Stap 2: leg een gesprek vast en bereid je voor. Wees concreet en baseer je op feiten. Zorg dat je de juiste vragen stelt en vraag om een reactie. Bv: wat zijn mijn perspectieven hier?
  • Stap 3: luister naar de standpunten van je werkgever. Besef ook dat je altijd een keuze hebt. Een ontslag kan je ‘overkomen’, maar jij kiest hoe je erop reageert. Blijf je in frustraties hangen of zie je het als een kans op verbetering? Aan jou de keuze!

Besef dat je dit hele proces niet alleen hoeft te doen. Schakel op tijd professionele hulp in!

Hoe kunnen we jou helpen?

Hoe kunnen we jou helpen?

The Job Coach is gespecialiseerd in loopbaanbegeleiding op maat. We beschikken over een netwerk van ongeveer 100 locaties, dus je zal sowieso een professionele jobcoach in jouw buurt vinden.

Waarmee kunnen we jou helpen?

  • Zoektocht naar een nieuwe job? Klik hier voor meer informatie.
  • Nieuwe job met oog voor een betere work-life balance? Klik hier voor meer informatie.
  • Wil je jouw ondernemersdroom waarmaken en een eigen bedrijf in hoofd- of bijberoep opstarten? Ook hier helpen we je graag mee verder! Klik hier voor meer info.

 

Mogelijks interesseren volgende artikels je ook en kunnen deze handige info en tips geven:

  • Jouw rechten en plichten bij ontslag: lees hier meer.
  • Heb je recht op outplacement of ontslagbegeleiding: check hier voor meer info. 
  • Ontslagen in tijden van Corona... Wat nu!?! Lees hier onze do's en don'ts.
  • I QUIT! Ontslag nemen doe je zo.... Lees hier onze tips.

 

Heb je meer dan 7 jaar werkervaring, dan kan je onze loopbaanbegeleiding betalen met VDAB loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 EUR voor 4 uur professionele loopbaanbegeleiding. Benieuwd of je in aanmerking komt, lees hier de voorwaarden.

Heb je nog geen 7 jaar werkervaring? Geen probleem! Ook dan helpen we je graag verder met onze loopbaantrajecten op maat! Klik hier en ontdek hoe we jouw carrièrepad opnieuw vorm kunnen geven!