Perfectionisme en faalangst op het werk: coachen naar een "goed genoeg" mentaliteit

Per jaar volgen een 2.000-tal klanten jobcoaching trajecten bij onze organisatie. Hierbij valt steevast een nieuwe trend op die we voornamelijk bespeuren bij de generatie -40: de steeds hogere verwachtingen die gesteld worden aan de jobinhoud, werkomgeving en vooral aan de eigen prestaties. Deze verwachtingen geven een jobcoach de mogelijkheid om nieuwe carrièremogelijkheden te exploreren. Maar de medaille heeft ook een keerzijde: deze hoge verwachtingen werken vaak als antidotum op het duurzame innerlijke werkgeluk van een werknemer. In dit artikel gaan we dieper in op de gevaren van perfectionisme en faalangst op het werk. 

Perfectionisme en faalangst op het werk: de grootste vijand van werkgeluk bij de nieuwe generatie

Perfectionisme en faalangst op het werk: de grootste vijand van werkgeluk bij de nieuwe generatie

Perfectionisme en faalangst op het werk: de grootste vijand van werkgeluk bij de nieuwe generatie
Door de toenemende verwachtingen van zichzelf omtrent carrière-invulling, salaris, werkomgeving en prestaties, lijken veel werknemers constant in een sluimerende staat van ontevredenheid met de realiteit te verkeren. 

Meestal is in dit laatste geval een carrièreswitch maar een oplossing van korte duur. Een coaching traject rond thema’s als zelfvertrouwen, perfectionisme en faalangst op het werk levert daarentegen een meer effectieve en langdurige werking op de werktevredenheid.

Een klassiek loopbaancoachingstraject legt de nadruk op het in kaart brengen van de carrièreverlangens in de buitenwereld (werkinhoud, omgevingsfactoren, salaris,…). Bij coaching rond perfectionisme en faalangst op het werk verschuift de focus naar de opbouw van gezonde psychologische structuren rond zelfvertrouwen, eigenwaarde en het vinden van langdurige tevredenheid op de werkvloer. Omdat we al veel positieve resultaten hebben ervaren van deze trajecten, leren we deze nieuwe coachtechnieken omtrent zelfvertrouwen en perfectionisme sinds dit jaar ook aan HR managers, coaches, therapeuten en consultants aan die met deze thema’s aan de slag gaan op en naast de werkvloer. 

De “nooit goed genoeg” mentaliteit

We merkten dat deze vaak onvervulbare carrièreverlangens sterk  bij de nieuwe generaties aanwezig zijn. De millenials hebben vaak grote carrièredromen, sterk ontwikkelde werkcompetenties, een groot werkethos, een mooi CV en hoge idealen op de werkvloer. Deze verlangens worden vaak gestimuleerd in de buitenwereld: de werkgever stimuleert ambitie, vrienden stellen mooie functienamen tentoon op LinkedIn en de op Instagram ziet iedereen er succesvoller uit dan ze zijn.

Daardoor voelt bij benadering 2/3e van onze klanten zich tekortschieten: in hun rol als werknemer, maar ook als partner of ouder. Dit “tekort” of “gemis” wordt dan ervaren als een innerlijk gebrek en/of geprojecteerd op de buitenwereld. De inhoud van het werk voldoet niet meer, de partner wordt als te weinig ondersteunend ervaren, het carrièrepad verloopt te traag en het loon is teleurstellend versus één of andere vriend(in) die 3 keer zoveel verdient. Teleurstelling wordt ervaren op verschillende levensgebieden tegelijk, en met name lijkt de persoon in kwestie en zijn/haar naaste omgeving het “nooit goed genoeg” te doen. Waarschijnlijk klinkt dit “nooit goed genoeg” fenomeen jou ook bekend in de oren, of herken je dit op zijn minst in je omgeving of vriendenkring.  

De dualiteit van perfectionisme

De dualiteit van perfectionisme

Het goede nieuws aan dit “nooit goed genoeg verhaal” is dat dit verhaal begint bij jezelf.  Elk individu heeft er namelijk wel eens last van: van perfectionisme. Perfectionisme is namelijk de drang om aan een persoonlijk ideaalbeeld te voldoen met de bedoeling om acceptatie, bevestiging en/of waardering te krijgen van de buitenwereld. Het is niet de buitenwereld die deze verwachtingen stelt, maar de perfectionist zèlf die aan zijn innerlijk ideaalbeeld wil voldoen.

We verkeren allemaal wel eens in een perfectionistische staat. In onze gedachten ligt de klemtoon dan op “hoe het zou moeten zijn”, in plaats van hoe het nu is. Je kent het wel, eindeloze piekergedachten over wat beter kan of wat “moet” in het leven. Of alom aanwezige kritische gedachten of handelingen die het werk van anderen aangaan en “verbeteren”. Of een steeds aanwezige ergernis aan de realiteit die telkens de vraag oproept: “Is dit het nu? Is dit nu waar ik van gedroomd had?” 

Nee, waarschijnlijk niet, want hoe groter het spanningsveld wordt tussen je ideaalbeelden en de realiteit, hoe meer iemand in een staat van perfectionisme belandt. En zo wordt je carrière een onbevredigend “nooit goed genoeg” verhaal, waarbij je steeds vaker en sneller van de ene job naar de andere switcht en jezelf maar moeilijk langdurig kan identificeren of verbinden met een “niet goed genoeg” job, team of organisatie. Dit fenomeen van “onvervulbaarheid” zien we steeds vaker bij de nieuwe generaties opduiken, zoekend naar een “zinvolheid” die haast geen enkele job, werkgever of opdrachtgever kan “vervullen”. Dit zorgt tegelijk voor faalangst op het werk: logisch, want hoe veel inspanningen je levert, het is nooit genoeg. 

Benieuwd hoe The Job Coach Academy je klaarstoomt voor perfectionisme en faalangst op het werk?

Bekijk hier de opleiding tot stress- en burn-out coach.

Perfectionisme en faalangst op het werk: een ziekte van de tijdsgeest?

Volgens Simon Sinek vormt onze cultuur van “instant gratification” één van de boosdoeners die dit fenomeen bij de nieuwe generaties in de hand werkt. Door de snelheid van onder andere social media kanalen, leren we onbewust dat onze behoeften en verlangens op een steeds kortere tijdspanne bevredigd kunnen worden. Boodschappen op social media als if you can dream it, you can do it stimuleren ons om steeds meer aandacht te hebben voor onze ideaalbeelden en verlangens, terwijl de snelle “instant gratification” cultuur maakt dat we gewoon zijn dat onze verlangens meteen bevredigd worden.

 Conclusie: we hebben steeds meer ideaalbeelden en verlangens die snel moeten worden ingevuld, en waarbij de gap tussen realiteit en ideaal steeds groter wordt. 

Maar dat staat haaks op ons werkleven, aldus Simon Sinek: 

Je kan alles wat je verlangt snel verkrijgen tegenwoordig, behalve jobtevredenheid en duurzame werkrelaties. De opbouw hiervan is een oncomfortabel, langzaam en slingerend proces dat doorzettingsvermogen vergt. Helaas willen heel wat idealistische hardwerkende medewerkers hun job soms te snel verlaten, omdat ze hun impact, leercurve of loonsvoorwaarden al snel onbevredigend vinden. Ze hebben doelen en ideaalbeelden in hun hoofd die aan de top van een berg doen denken, maar ze vergeten dat een vervullende klim naar een bergtop altijd tijd, doorzettingsvermogen, geduld én faalkracht vraagt.

Hoe omgaan met perfectionisme en faalangst op het werk?

De Job Coach Academy voorziet in een specifieke opleiding tot Stress en burn-out coach. Ook perfectionisme en faalangst op het werk komen uitgebreid aan bod in één volledige module. 

Bekijk hier de opleiding tot stress- en burn-out coach.

 

Wil je meer weten over onze opleidingen?

Geef jezelf, je leidinggevenden of HR-medewerkers de kans om tevredenheid te boosten en retentie te verhogen.

Wij helpen je graag! Neem contact met ons op en we bespreken geheel vrijblijvend de opties of maken een offerte op maat.