Outplacement of ontslagbegeleiding

De weg naar een nieuwe droomjob

Wat is outplacement of ontslagbegeleiding?

Wat is outplacement of ontslagbegeleiding?

Outplacement is de begeleiding die ontslagen werknemers ontvangen om hen te ondersteunen in het vinden van een nieuwe job of het opstarten van een zelfstandige activiteit.

Naast deze begeleiding wordt er ook aandacht geschonken aan de mentale begeleiding.

Ieder traject bestaat uit een combinatie van individuele begeleiding door een persoonlijke coach dichtbij de woon- of werkplaats van de werknemer en e-learnings. Iedere deelnemer ontvangt daarom een log-in tot ons personal development platform waarbij hij/zij op eigen ritme aan zijn carrière kan werken. Dit platform staat boordevol e-learnings, opdrachten, etc.

Voor wie is outplacement verplicht?

Werknemers die als gevolg van een individueel ontslag beantwoorden aan de onderstaande voorwaarden dienen verplicht een outplacement voorstel te ontvangen:

 • Werknemers, ongeacht hun leeftijd, die recht hebben op een opzeggingstermijn van minstens 30 weken of op een opzeggingsvergoeding die minstens een periode van 30 weken dekt.

 • Werknemers van 45 jaar en ouder die minstens 1 jaar anciënniteit hebben bij hun werkgever, maar die geen aanspraak kunnen maken op een opzeggingsvergoeding (of een compenserende vergoeding) van minstens 30 weken.

 • Werknemers die ontslagen worden door medische overmacht (bv. na langdurige afwezigheid).

 

Als de werknemer niet aan bovenstaande voorwaarden voldoet, staat het de werkgever steeds vrij om alsnog outplacement voor te stellen op basis van CAO 51.

De werkgever dient deze outplacement verplicht aan te bieden binnen de 15 dagen na het ontslag. Bij ontslag om dringende redenen is outplacement evenwel niet verplicht.

Waarom outplacement volgen via The Job Coach en partner The Value Connectors?

outplacement
 • The Job Coach is een marktleider in gesubsidieerde loopbaanbegeleiding en heeft meer dan 50.000 uren ervaring in jobcoaching en training. Hierbij maken we gebruik van onze gespecialiseerde tool 'The Job Matcher' die op basis van waarden en competenties de ideale jobs en sectoren voor een werknemer in kaart brengt.
   
 • We hebben een breed netwerk aan coaches, verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. Hierdoor beschikken we gegarandeerd over een coach in de buurt van de woon- of de werkplaats van de werknemer.
   
 • Ook voor werknemers die dromen om een zelfstandige activiteit in hoofd- of bijberoep op te starten hebben we verschillende programma's. We begeleiden hen in het opzetten van een persoonlijk ontwikkelingsplan om te starten als ondernemer of freelancer.
   
 • Iedere deelnemer krijgt een persoonlijke toegang tot ons e-platform of 'personal development platform' waar hij zijn eigen outplacement traject volledig kan opvolgen en plannen. Dit is een aanvulling op de individuele coachingsessies met een persoonlijke coach en zorgt ervoor dat de werknemer op eigen tempo extra e-learnings kan volgen die hem verder begeleiding in het vinden van een job via LinkedIn, tips&tricks om te solliciteren, enzovoort.

Wenst u meer info over onze outplacementtrajecten te ontvangen of meteen een offerte op maat?

Vul dan onderstaand contactformulier in en we contacteren je binnen de 2 werkdagen.

* Verplicht