Verliefd op je collega: wat als je hormonen aan de haal gaan met je carrière?

Als het evenwicht in de work-life balans zo al moeilijk te vinden is, dan is het helemaal een ramp als er liefde in het spel is. Patricia Istas had naast haar activiteit als jobcoach onlangs een prachtige praktijkervaring: “Ik heb zeer korte tijd een receptioniste vervangen in het bedrijf van mijn man. Daar heb ik gemerkt hoe belangrijk communicatie en respect zijn. Ik moest daar mijn rol als receptioniste spelen, maar ik zag ook dat mijn man zijn rol moest spelen. Bovendien was ik voor de andere medewerkers enerzijds de receptioniste, maar tegelijkertijd nog altijd “de vrouw van de baas”. Dat was niet evident. Je hoort wel bij het team, maar toch niet altijd. ”

Verboden Liefde?

Verboden Liefde?

In heel wat grote bedrijven is het verboden om een relatie te hebben met een collega, met name in Japanse en Amerikaanse multinationals staat het zelfs in het arbeidsreglement. In ons land heeft 42% van de bedrijven een gedragscode over liefde op de werkvloer. Jobcoach Yolanda Elsier heeft een mogelijke verklaring: “Zo’n verbod heeft in de eerste plaats te maken met het vlot functioneren van beide partners. Als je teveel afgeleid bent tijdens het werk, maak je misschien wel eens fouten. Hoewel iemand die geen relatie heeft met een collega ook afgeleid kan zijn door iets dat zich thuis afspeelt natuurlijk en daardoor misschien niet geconcentreerd werkt. Daarnaast zijn ook de reacties van de collega’s of medewerkers een factor die het werk kunnen beïnvloeden. Als 2 mensen van een team een relatie krijgen, kan er een onevenwicht ontstaan. Stel bijvoorbeeld dat een leidinggevende een relatie krijgt met een teamlid! Hoe zal die baas zo’n teamlid dan een objectieve evaluatie kunnen geven bijvoorbeeld? Ik heb ooit een klant begeleid die zich gepasseerd voelde door de nieuwe vriendin van de baas. Hij kreeg naar zijn gevoel onvoldoende erkenning voor het werk dat hij deed, omdat zij met de pluimen ging lopen. Dat probleem kan je in een jobcoaching wel aanpakken uiteraard.” 

“En dan spreken we tot nu toe alleen nog maar over legitieme relaties”, voegt Patricia Istas eraan toe. “Want als iemand op het werk een buitenechtelijke relatie aanknoopt met een collega of een medewerker, is dat natuurlijk voer voor het roddelcircuit. Voor je het weet lijkt het alsof je in een aflevering van “The Bold and the Beautiful” zit en is er geen focus meer op het werk, alleen nog op de intriges errond.” 

Liefde op het werk: collaterale schade.

Liefde op het werk: collaterale schade.

Hoe je het ook draait of keert: een relatie met een collega, hoger in rang of niet, geeft collaterale schade als er niet duidelijk over gepraat wordt. Want in een onderzoek uit 2016 vond 58% een relatie met de baas niet geoorloofd! Yolanda Elsier: “Natuurlijk kunnen we in een jobcoaching helpen om het gesprek aan te gaan. We zijn er niet voor relationeel advies, maar we kunnen je wel helpen om een situatie nuchter te analyseren. Ik zeg altijd tegen de klanten: je kan een gebeurtenis of een situatie misschien niet veranderen, maar je kan wel jouw manier van ernaar te kijken veranderen. Dat geldt ook voor het moeilijke gesprek dat je moet voeren met je overste als het in jouw bedrijf verboden is om een relatie te hebben met een collega. Dat hoeft geen reden tot ontslag te zijn.” Inderdaad, want in het ergste geval zal het bedrijf er misschien voor kiezen om de partners op verschillende afdelingen onder te brengen zodat ze niet 24 uur op 24 samen zitten.

Relaties op het werk zetten sowieso de fantasie van de collega’s in gang, als je weet dat 7% van de werknemers in een recent onderzoek stelden dat ze er geen graten in zien om met een baas naar bed te gaan om promotie te kunnen maken.  De vraag is waarom mensen tegen beter weten in, toch iets beginnen met een collega. Want in een peiling uit 2019 bleek dat 13% van de deelnemers ooit een geheime relatie had met een collega. “Wanneer er problemen zijn in het privéleven, geeft dit sneller aanleiding om een relatie te beginnen met een collega”, stelt Yolanda. “Daarom is het belangrijk om via een work-life balans traject te anticiperen op een probleemsituatie zodat het niet uit de hand loopt met een catastrofale echtscheiding of breuk tot gevolg waardoor iemand zijn werk niet goed meer kan doen. Vaak gaat het in zo’n coaching over grenzen leren trekken en “neen” durven zeggen.” 

infogesprek

Ook Patricia benadrukt het verschil tussen relatietherapie en jobcoaching.  “Als relatieproblemen in een jobcoaching naar boven komen, dan kan ik alleen maar zeggen dat er veel werk aan de winkel is. Dat je zoiets niet in 4 uur opgelost krijgt.” Al heeft de manier waarop een relatie tussen collega’s op de klippen loopt, uiteraard ook een impact op de omgeving. “Wanneer een relatie op de klippen loopt, kunnen er spanningen ontstaan”, zegt Yolanda. “Zowel met de ex-partner als met de collega’s kan er een vertrouwensbreuk zijn en daar kunnen de prestaties onder lijden. Wat kan je in zo’n een situatie doen?  Focussen op eventuele nieuwe carrièremogelijkheden waarbij wij van The Job Coach altijd kunnen helpen.”

Al onze job coachingtrajecten kan je betalen met loopbaancheques, waardoor je maar 11,5 euro per uur betaalt voor 7 uur jobcoaching. Schrijf je hier in voor een vrijblijvend infogesprek

Lees ook: