HELP! Wéér aan het werk tijdens Covid…

In 4 stappen weer aan de slag!

Wekenlang heb je thuisgezeten. Misschien heb je telewerk gecombineerd met preteaching en allerhande huishoudelijke klusjes. Misschien kan je niet wachten om straks eindelijk de deur uit te stappen en weer aan de slag te gaan (freeeeedom!).

Maar... wat als je hélemaal geen zin hebt om opnieuw naar het werk te vertrekken? Wat doe je met die gevoelens van weerstand? En wat vertellen ze over jouw job? Jobcoach Claire Vanneste geeft een paar tips: “Erken die gevoelens en onderzoek welke onderliggende behoefte ze willen blootleggen.”

“Eerst en vooral: het is niet omdat je weerstand voelt om opnieuw aan de slag te gaan, dat je meteen een lijst met vacatures moet doorspitten. Wanneer we twee maanden uit onze normale werkroutine stappen, dan is het normaal dat de motivatie nadien wat verder zoek is en is het voor de meesten onder ons moeilijk om de draad weer op te pikken. Dat is na een lange vakantie net zo. Daar komt bij dat het natuurlijk hélemaal geen vakantie was, en dat veel mensen hebben geprobeerd om verschillende balletjes in de lucht te houden. De combinatie van de job met de zorg voor kinderen en schooltaken én het handhaven van het huishouden, hebben bij heel wat mensen voor uitputting gezorgd. Bovendien zorgt deze exceptionele situatie voor extra stress, ongerustheid en zelfs angst. Ook dat heeft een invloed op onze focus en motivatie.”

Hoe pak je dit nu aan?

Stap 1: Erken je gevoelens

Stap 1: Erken je gevoelens

“Duw die negatieve gevoelens niet weg, erken dat ze er zijn en benoem ze ook. Want, waar zie je eigenlijk tegenop:

  • Vroeger opstaan?
  • Files? Werkdruk?
  • Het moeten missen van je kinderen/gezinsleden?
  • De job-inhoud?...

Weet dat in die afkeer om naar het werk te gaan een bepaalde ongerustheid en een dieperliggende behoefte schuilt. Het is erg belangrijk om daar de vinger op te leggen!

Stap 2: Onderzoek je angst

Stap 2: Onderzoek je angst

“Ontdek waar je bang voor bent, waar jij je net zorgen om maakt.

Kijk je er bijvoorbeeld tegenop dat de wekker weer om 6 uur staat? Dan ben je wellicht ongerust dat je niet voldoende slaap zal krijgen en je binnenkort weer terug in een dagelijkse race tegen de klok terecht komt.

Wil je liever geen afscheid nemen van je kinderen? Dan is de kans groot dat je bang bent dat je straks niet voldoende tijd zal hebben met je gezin en je een andere work-life balance voor ogen hebt.

Of kijk je er enorm tegenop om terug 8 uur per dag je oude job te gaan doen? Dan onderzoek je best wat de onderliggende reden hiervan is. Een job coach kan je hierin begeleiden.

Stap 3: Schrijf je behoeftes neer

Stap 3: Schrijf je behoeftes neer

“Wanneer je weet wat je zorgen zijn, dan kan je daaruit makkelijk je behoeftes afleiden. Je bent bang voor een te hoge werkdruk? Dan kan het zijn dat je nood hebt aan meer structuur of extra hulp.

Heb je een vermoeden dat je straks niet voldoende tijd zal hebben met je kinderen? Dan heb je nood aan een andere work-life balance.

Kan je je niet vinden in de richting waar je bedrijf naartoe gaat en de prioriteiten die het stelt? Dan kan je best op zoek gaan naar een bedrijf of sector die wel in lijn is met jouw waarden.”

Stap 4: Vul je behoeftes in (get what you need!)

Stap 4: Vul je behoeftes in (get what you need!)

“Zoek eerst uit hoe je die behoeftes zelf kan invullen. Misschien is carpoolen een optie. Misschien een 4/5e... Ga vervolgens ook na of je werkgever je hiermee kan helpen. Wie weet zijn flexibele werkuren bespreekbaar of kan hij je wat extra tijd geven om opnieuw een ritme te vinden.”

“Het kàn natuurlijk ook dat jij een job hebt die niet (meer) bij je past en dat je daarom afkeer voelt om weer aan de slag te gaan. Het is belangrijk om voor jezelf de balans op te maken en misschien hebben veel mensen dit ook gedaan tijdens de lockdown.

Vraag jezelf het volgende af (en dit geldt overigens ook zo wanneer je twijfelt aan een liefdespartner): ‘brengt de relatie met mijn werkgever meer op dan wat deze me kost?’ De nadelen van een job mogen nooit doorwegen op de voordelen ervan. Pas op, het gras is vaak niet groener aan de overkant en een werkgever kan uiteraard niet in al je behoeftes voorzien. Maar wanneer een job meer energie vraagt dan oplevert, dan is het tijd om contact op te nemen met een job coach...”

Hoe kan The Job Coach je helpen?

loopbaanbegeleiding

The Job Coach biedt loopbaanbegeleiding op maat aan. We beschikken over ongeveer 100 locaties, dus je zal ongetwijfeld een jobcoach in jouw buurt vinden.

  • Ben je op zoek naar een nieuwe job dan helpen we je graag verder om jouw talenten en waarden in kaart te brengen. Klik hier voor meer info.
  • Ben je eerder op zoek naar een betere work-life balans, dan helpen we je graag verder om hier het goede evenwicht te vinden en je te leren hoe je je grenzen moet stellen en bewaken, dit zowel op het werk als thuis. Lees hier meer over dit traject.
  • Is het de tijd rijp om eindelijk je eigen bedrijf in hoofd- of bijberoep te starten? Of wil je freelancer worden? Ook hiermee helpen we je graag verder. Samen met onze partner Start To Market zetten we deze droom om in een concreet actieplan. Lees hier meer.

Heb je meer dan 7 jaar werkervaring dan kan je deze loopbaanbegeleiding betalen met VDAB loopbaancheques. Zo kost deze begeleiding slechts 11,5 EUR per uur voor maximaal 7 uur loopbaancoaching.

Heb je nog geen 7 jaar werkervaring, geen probleem. Ook dan helpen we je graag verder. Klik hier voor onze loopbaantrajecten zonder loopbaancheques.