Durf jij van je hobby je beroep te maken?

In ons vorige blogartikel over side hustles, in samenwerking met Nina, bespraken we al dat het vooral vrouwen zijn tussen 20 en 35 jaar die een onderneming in bijberoep starten. Vaak zijn zij erg versmolten geraakt met hun rol als partner, moeder of werknemer en is er plots weinig ruimte voor hen als individu. De drang om hun eigen identiteit terug op te bouwen resulteert vaak in een creatief bijberoep.

Maar er zijn natuurlijk ook heel wat mannen die met dit vraagstuk worstelen. Zo spraken we Bart Persoons, een jonge vijftiger, die doorheen de week aan het hoofd staat van een  opleidingsbureau, een gezin met 4 kinderen heeft en sinds enkele jaren na de uren zijn creativiteit de vrije loop laat in zijn schilderatelier.

Hoe is het verhaal van zijn bijberoep gestart? “Ik ontdekte dat ik heel creatief was maar dat ik hier eigenlijk te weinig mee deed. Daarom sprong ik een winkel binnen en kocht ik doeken en verf en begon ik streepjes in alle kleuren te schilderen, ‘the little people’ genaamd.” “Mijn bijberoep laat mij toe mij creatief uit te drukken en in een ultieme flow van ontspanning te raken”, legt hij uit. 

Waarom schildert Bart deze ‘little people’? “Ons leven zit boordevol prikkels van buitenaf, ons hoofd zit helemaal vol. Mentale rust is niet meer van deze tijd. De ‘streepjes’ brengen rust, de kleuren weerspiegelen dat het leven heel mooi kan zijn. Dagelijks na het eten en wat tijd met mijn gezin zonder ik me af in mijn schilderatelier en neem ik tijd voor mezelf waarbij ik op doeken honderden streepjes schilder. Als ik naar mijn werken kijk word ik bijna gehypnotiseerd en filter ik de kleuren die ik die dag wil zien en diegene die ik links laat liggen. De ene dag zie ik vooral de rode ‘little people’, op een dag met een migraineaanval zie ik net een hele andere kleur. Kleuren hebben een functie, roos maakt je zacht van inborst, rood daarentegen creëert net actie en vuur. Blauw staat voor vertrouwen en geel voor creativiteit en vrolijkheid.”

Maar wat doe je als je bijberoep plots meer wordt dan een hobby? Geef je je huidige job dan op? De job die je net de zekerheid, veiligheid en stabiliteit geeft die soms nodig is om creatief te zijn? Of heb je net die sprong in het ongewisse nodig om écht van je hobby je beroep te maken? Dit vraagstuk worstelt bij quasi elke bijberoeper.  Het antwoord is afhankelijk van je persoonlijke drijfveren, waarden, competenties, credibiliteit, netwerk en context. Ook speelt de steun van je omgeving hierin, zowel emotioneel als financieel, een grote rol.  

 

Worstel jij ook met de vraag of je van je hobby je beroep kan maken? Of droom jij ervan een succesvol bijberoep op te starten zoals Bart, wat je kan combineren met je vaste job en je gezin? Ontdek hoe wij jou hiermee kunnen helpen in ons gespecialiseerd jobcoachingtraject voor ondernemers en/of vraag snel een gratis en vrijblijvend infogesprek bij een jobcoach in je buurt.

Je kan al onze job coachingtrajecten betalen met VDAB loopbaancheques, waardoor je slechts 11,5 EUR per uur betaalt voor 7 uur job coaching.