Is op zelfstandige basis werken iets voor jou?

België is best ondernemend in vergelijking met andere landen. Maar liefst 13,5% van de actieve werkbevolking werkt op zelfstandige basis. Misschien dacht je er zelfs al eens over na. Maar is het nu effectief iets voor jou?

Het verschil tussen ondernemen en zelfstandig werken

Van die 13,5% zelfstandigen, bouwt 3,5% een eigen onderneming met een eigen personeelsbestand uit. De resterende 10% werkt op zelfstandige basis, bijvoorbeeld in een bestuursfunctie bij een organisatie(s), of als freelancer voor kmo’s. 

Er zijn grote verschillen tussen de twee. De gradatie van zelfstandigheid waarin jij wil werken, hangt af van de vrijheid die je verlangt. Zelf een onderneming uitbouwen met een eigen personeels- en klantenbestand brengt bijvoorbeeld meer financiële risico’s met zich mee dan werken als een zelfstandig consultant in een projectteam. 

Als zelfstandige moet je er in eender welke vorm ook rekening mee houden dat je niet altijd omgeven bent door collega’s of een team. Dat is voor velen een minpunt. Zeker wanneer je je goed voelt in het gezelschap van anderen.

 

Dus stel jezelf volgende vragen:

  • Heb je liever individuele vrijheid? Of verkies je bonding met anderen?

  • Hoe ga je om met het dragen van financieel risico en het schommelen of verliezen van inkomen?

Doorgaans is zelfstandigheid aangeraden als je geen graten ziet in de vrijheid, de schommelingen in inkomen en de risico’s van verlies.

Leeftijd vs Zelfstandigheid

We onderscheiden 3 fases qua leeftijd als we naar zelfstandigheid kijken.

  1. 20-25 jaar

De eerste jaren van je carrière geven ook meteen richting. Dit is het moment waarin velen een team rond zich nodig hebben als mentor, groei inspiratie of begeleiding. Hier is gezelligheid, sociaal zijn en authenticiteit belangrijk.

Hier start je je volwassen leven ook op te bouwen. Je koopt misschien een eerste woning of trouwt. Daarvoor zoek je naar financiële zekerheid. 

Dus je zoekt zowel bonding als zekerheid. Met andere woorden: hier zien we een lagere concentratie zelfstandigen.

  1. 30-45 jaar

Je hebt nu een eerste basis opgebouwd. Dat zijn de momenten dat je bepaalde vrijheden belangrijk begint te vinden. Je wilt je werk bijvoorbeeld goed kunnen combineren met je gezin. Tijdens deze leeftijdsfase zoek je naar vrijheid in uren, locatie, vakantie, enzovoort.

Dus je zoekt al vrijheid. Maar toch is die financiële zekerheid nog steeds belangrijk. Want je hebt jonge kinderen die naar de crèche gaan, een lening om af te betalen, misschien wat renovaties die je op het oog hebt. 

De goesting begint te komen, maar is er nog niet volledig.

  1. 40+ jaar

Dit is een kantelpunt. Je bent inhoudelijk en intrinsiek gemotiveerd en je financiële zekerheid is minder belangrijk dan vroeger. Je streeft naar autonomie. Want jij hebt intussen aardig wat ervaring.

Dus hier heb je zowel de nood aan vrijheid als de financiële zekerheid die geen hoofdrol meer speelt.

Dit is dan ook het punt waarop de meeste zelfstandigen starten.

In 3 stappen naar zelfstandigheid

Stel dat je de stap wil zetten. Hoe bereid je je voor op een vlotte start?

  1. Bereid je financieel voor

Zeker het begin van zelfstandigheid gaat gepaard met onzekerheid. Je hebt nog niets opgebouwd, en start met geen tot een handvol klanten. 

Analyseer je huidige financiële situatie. Schat in welke financiële buffer je zeker wenst te hebben. En bepaal ook een periode die je jezelf geeft om tot een vorm van financiële zekerheid te komen. 

  1. Begin in hybride vorm

Van de ene dag op de andere all-in gaan op zelfstandigheid is niet voor iedereen weggelegd. Sommigen bouwen het eerst op terwijl ze in loonverband werken.

Dus start als parttime freelancer. Of begin je bedrijf op te bouwen in bijberoep. Of maak de overstap als zelfstandig consultant bij één van je vroegere werkgevers in teamverband. Zo heb je een stevige basis om van te vertrekken en een hoog slaagpercentage!

  1. Netwerk en zoek ondersteuning

Zoek een mentor én een professionele job coach. Een professionele jobcoach kan samen met jou uitzoeken wat de ideale vorm van zelfstandige activiteit voor je is. Sluit je aan bij netwerkgroepen. Gebruik social media om jezelf te profileren. 

Ze helpen je allemaal de juiste connecties te leggen die van jouw zelfstandigheid een succesverhaal maken.