Dit is waarom je waarden onmisbaar zijn op de werkvloer
Er is een reden waarom de Jobcast maar liefst 3 afleveringen na elkaar ingaat op waarden. Ze zijn een van de belangrijkste elementen binnen je job. Want ze bepalen voor een groot deel:
- of je gelukkig bent;
- welk groei- en leerpotentieel er is;
- en dus hoe lang die job interessant is voor je.
In vorige afleveringen en blogs gaf Karen al de nodige uitleg. Eerst over kernwaarden, gevolgd door intrinsieke en extrinsieke waarden.
Maar wat als jouw waarden verschillen met die van je collega’s of organisatie? En hoe achterhaal je welke omgeving bij je waarden past?
Laten we starten met een korte recap.
De soorten waarden in een notendop
Kernwaarden zijn elementen die jij belangrijk of waardevol vindt in het leven. Wie je bent en welke keuzes je maakt, ligt in lijn met je kernwaarden.
Intrinsieke waarden zijn waarden die je automatisch uitstraalt, waar je geen moeite voor hoeft te doen.
Extrinsieke waarden vertoon je pas als er een motivatie achter schuilt. Complimenten, geld, promoties,... Doorgaans werkt dit vooral goed als ze niet compleet haaks staan op je intrinsieke waarden.
Ze zijn allemaal belangrijk, want de combinatie van waarden bepaalt niet alleen wie je bent op de werkvloer. Ze bepalen ook welke jobs droomjobs zijn.
Wat als waarden niet overeenkomen?
De werkvloer is een mozaïek van verschillende persoonlijkheden. Van stille, bescheiden personen tot bombastische flapuits. Er zijn geen twee dezelfde mensen te vinden. Ook zijn er oneindig veel verschillen in de waarden en belangen van verschillende rollen binnen de organisatie.
Dus ja: er is een verschil in waarden. Een verschil dat soms goed uitpakt, en soms voor conflicten en spanningen tussen teamleden en organisaties als geheel kan zorgen!
Het goede scenario
Wanneer komt het goed uit? Als jij en je collega’s of leidinggevende over complementaire waarden beschikken of als de verschillen in waarden klein genoeg zijn.
Bijvoorbeeld: een verpleegster kan zich focussen op zorg en tijd voor patiënten. Een leidinggevende kan die waarden niet delen. Leidinggevenden hebben andere verantwoordelijkheden zoals efficiëntie en budgetbeheer.
In dat geval zijn de verpleegster en de leidinggevende twee delen van dezelfde machine. En dat werkt.
Het slechte scenario
Niet elk verschil in waarden komt goed uit. Integendeel: soms botst het. Tussen jou en een leidinggevende, of tussen jou en de organisatie. Vaak ook tussen jou en een collega.
Een te groot verschil in waarden kan aan de basis liggen. Of een verschil in prioritering van waarden. Stel dat jij je work-life-balans hoog in het vaandel draagt en hier je absolute prioriteit aan geeft, maar je organisatie verwacht regelmatig overuren omdat dit belangrijk is voor de klantenservice. Dat wringt.
Als je merkt dat het de foute kant opgaat, is het openlijk benoemen van waardenverschillen tussen personen belangrijk. Zo voorkom je conflicten omdat je duidelijkheid schept. Duidelijkheid voor collega’s en de organisatie, maar ook voor jezelf.
In sommige gevallen is het dan ook zinvol om te overwegen of de huidige werkomgeving nog bij je past. Vooral als de verschillen groot zijn en je je niet gewaardeerd voelt. De waarden van een organisatie wegen namelijk altijd sterker door dan de waarden van één persoon. Als jij jezelf als individu jarenlang te hard moet aanpassen aan de groep, kan je opgebrand geraken en beter op tijd naar iets anders uitkijken.
Hoe vind je de juiste waardenmatch?
De eerste stap is simpel: weten welke waarden jij in je draagt. Moest je het niet goed weten, leg je snel en gratis de personal branding test af.
Hoe dan ook: met je waarden in het achterhoofd kan je gericht solliciteren.
Want je weet beter welke functie en omgeving je gelukkig maken.
Probeer tijdens sollicitatiegesprekken ook gericht te achterhalen of het bedrijf bij je waarden aansluit.
Weet dat er altijd jobcoaches zijn om je te helpen in die zoektocht. Want het is niet altijd eenvoudig.