Waar is die pauzeknop?

Overweeg jij ook een carrièreswitch?

Heel wat werknemers overwegen, net als Qmusic-presentator Sam de Bruyn, een carrièreswitch!

Sam de Bruyn laat het radiomaken even voor wat het is en last een pauze in 'om zichzelf terug te vinden'. Een aanlokkelijk idee, zo blijkt. '2020 zal voor veel werknemers een scharniermoment zijn.'

Michiel Martin van 'De Morgen' schreef een mooi artikel over deze beslissing van Sam. We zijn dan ook blij dat we onze input hiervoor mochten aanleveren. Hieronder kan je het artikel nalezen.

Herken jij je hierin?

  • Zou jij ook wel eens graag op die pauzeknop drukken?
  • Mis jij verbondenheid en gezellige momenten met collega's?
  • Word je plots heel erg geconfronteerd met de inhoud van je job?
  • Blijken de waarden van je bedrijf toch niet in lijn te liggen met je eigen waarden?
  • ...

Klik hier om het oorspronkelijke artikel te lezen.

"Never waste a good crisis. 2020 heeft me veel doen nadenken. Angst en onzekerheid zorgen dat we ons willen vastklampen aan alles wat we kun­nen. Maar ik ga net heel bewust loslaten." Via een bericht op sociale media liet radiopresentator Sam De Bruyn weten dat hij Qmusic eind deze week verlaat. "Daarna neem ik rust. Lang ."

Van een transfer in het immer wisselende me­dialandschap is geen sprake. Plannen heeft De Bruyn na 13 jaar radiomaken niet, hij drukt enkel de pauzeknop in. "Omdat ik voel dat het nodig is om mezelf terug te vinden."'

Het spanningsveld geeft De Bruyn zelf al aan in zijn bericht. Op een moment dat de arbeidsmarkt door de coronacrisis bevroren lijkt en heel wat mensen zich net vastbijten in de weinige structuur die het leven nog biedt - werken - kiest hij voor de totale reset.

Dat verbaast organisatiepsycholoog Ans De Vos (Antwerp Management School) niet. "Ons le­ven is in 2020 letterlijk tot stilstand gekomen. Daardoor zijn veel mensen wellicht tot het besef gekomen dat het de voorbije jaren toch wel zwaar is geweest ."

Concrete cijfers over onze loopbaanintenties zijn er op dit moment niet, maar De Vos wijst wel op een zeer recente bevraging bij zo'n 500 hr-verantwoordelijken en bedrijfsleiders. Kopzorg nummer één: de mentale gezondheid van werknemers. Zo'n 34 procent toont zich bezorgd over het vertrek van goede werknemers.

"Sommige werknemers zijn al sinds februari niet meer op kantoor geweest. Dat heeft toch tot een zekere vervreemding van de werkvloer ge­leid ", zegt De Vos. Ze vergelijkt 2020 met de ein­dejaarsperiode , een "ritueel overgangsmoment" dat vaak tot goede voornemens leidt . "Alleen is die symboliek nu veel minder vluchtig, omdat het een heel jaar duurt. 2020 zal volgens mij voor veel werknemers een scharniermoment blijken."

 

WAAR IS HET PLEZIER?

Ook bij The Job Coach, een grote speler op het vlak van loopbaanbegeleiding, merken ze die ten­dens. De voorbije maanden klopten heel wat mensen aan die "tot de conclusie zijn gekomen dat de waarden van het bedrijf niet in lijn liggen met hun eigen waarden" . Vooral thuiswerkers die het nodige vertrouwen van de baas missen, denken wel eens : "Is dit waarvoor ik 40 uur per week het beste van mezelf geef?"

Uit hun testresultaten (van meer dan 5.500 klanten) blijkt dat de waarden 'gezelligheid ', 'ple­zier' en 'authenticiteit' het belangrijkst zijn voor werknemers. "Die zaken zijn nu grotendeels weg­ gevallen", zegt oprichter Karen Dejongh . "Men­sen worden plots heel erg geconfronteerd met de inhoud van hun job."

Bij wie die confrontatie hard aankomt, merkt Dejongh dat er tegelijk ook veel angst is om effectief te schakelen. Eerlijk is eerlijk: de financiële situatie van een populaire mediafiguur laat wel­licht iets meer speling toe en De Bruyn hoeft maar met zijn dikke teen te wiebelen en er ligt ergens een nieuw contract klaar.

Toch vindt De Vos het een goede zaak dat zo'n mediafiguur naar buiten stapt met zijn verhaal. De loopbaanmobiliteit in Vlaanderen ligt in ver­gelijking met andere regio's erg laag; volgens het Steunpunt Werk veranderde slechts 5,6 procent van de werknemers in 2017 van baan. "Als ie­mand erg goed is in zijn job of goed verdient, denken we: waarom geef je dat op? Terwijl de vraag eerder is: waarom zou je 42 jaar hetzelfde doen? Een radiopresentator is wellicht heel vlot in het connecteren met mensen. Zo'n skills kun je in heel wat andere jobs ook gebruiken."

Ze geeft alvast een tip aan mensen die voor de pauzeknop kiezen: hou die knop lang genoeg ingeduwd. "Je moet jezelf de tijd gunnen om even niets te moeten", zegt De Vos. "Pas na een paar maanden kun je meestal goed de balans opma­ken. Waardoor raakte ik de weg kwijt? En vooral: wat heb ik al die jaren graag gedaan?"

Overweeg jij, net zoals Sam De Bruyn, een carrièreswitch?

Of is het tijd om even op de pauzeknop te drukken en eens goed na te denken over waar je nu écht naartoe wil? Wat jouw waarden en competenties zijn?

Klik dan hier en vraag dan een gratis en geheel vrijblijvend infogesprek aan met een loopbaancoach in jouw buurt! 

Ben je niet op zoek naar een nieuwe werkgever, maar eerder een aangepast takenpakket? Dan kan ook hier een loopbaancoach je begeleiden om jouw waarden en competenties in kaart te brengen om vervolgens een open dialoog te hebben met jouw leidinggevende hierover zodat ze in het mate van het mogelijke hiermee rekening kunnen houden. Door de vele herstructureringen zijn er misschien wel opportuniteiten om je takenpakket anders in te vullen zodat je meer energie haalt uit je werk. Soms zijn kleine veranderingen voldoende om terug een volledig nieuwe dynamiek te krijgen.

Heb je nood aan verbinding met jouw collega's? Ontdek dan hier ons bedrijfsprogramma 'true connection in a digital world'.