Opslag vragen doe je zo!

Onze tips & trics

1. Weet waarom je opslag vraagt

1. Weet waarom je opslag vraagt

Alvorens het gesprek aan te gaan is het belangrijk om voor jezelf te bepalen waarom je ontevreden bent over het huidige voorstel. Vaak heeft iemand een langdurig gevoel van onderwaardering, waardoor men dit wil gecompenseerd zien door een hoger loon. Loon is nu eenmaal een concrete vorm van waardering. Maar het is nuttig om soms iets verder te zoeken naar de oorzaak. Wat speelt er echt? Vaak stemmen de waarden of talenten van een persoon niet overeen met de job inhoud of de bedrijfscultuur. In dat geval zal een hoger loon deze onvrede niet veranderen. Als manager is het in zo’n geval belangrijker om deze persoon andere taken te geven, meer waardering te geven, etc. Dat zal meer effect hebben dan een kleine loonsopslag!

2. Wacht een rustig moment af

Tijdens een drukke en hectische periode is het niet het goede moment om naar je baas te stappen en een loonsverhoging te vragen. Het is belangrijk dat je het juiste moment kiest en je er zeker van bent dat je leidinggevende rustig de tijd kan nemen voor dit gesprek. Zorg er ook voor dat je zelf goed voorbereid bent en de juiste argumenten voorhanden hebt. Het is altijd handig om zulke gesprekken te voeren nadat je een bepaald project succesvol afgerond hebt.

3. Bereid je argumenten grondig voor

3. Bereid je argumenten grondig voor

Argumenteer vanuit je eigen kracht en je eigen waarde(n) en leg uit waarom jij op dit moment belangrijk bent voor het bedrijf. Toon bijvoorbeeld je kennis in een bepaald domein of verwijs naar een project waarin jij op dit moment essentieel bent en een toegevoegde waarde levert. Maak zoveel mogelijk de link met omzet, rentabiliteit of kostenbesparing die door jou gegenereerd worden.

Belangrijk is dat je in je eigen rol en bij jouw standpunt blijft. Het is contraproductief om te vergelijken met het loon van collega’s of te verwijzen naar de winst die het bedrijf maakt. Dat wordt vaak als grensoverschrijdend ervaren omdat je jezelf in de plaats van je manager stelt. Het is aan hem om te bepalen wie wat verdient en wie welke waarde genereert. Je hebt als werknemer ook vaak geen volledig beeld over de rentabiliteit van het bedrijf en de meerwaarde die andere collega’s mogelijks bieden. Focus dus op je eigen sterktes en maak andermans rekening niet.

4. Wees eerlijk over je financiële verplichtingen

4. Wees eerlijk over je financiële verplichtingen

Tijdens een sollicitatieprocedure hoef je niet meteen akkoord te gaan met het eerste loonsvoorstel dat op tafel ligt. Er is vaak wat onderhandelingsmarge voorzien. Het is wel belangrijk dat je eerlijk bent over wat je wensen zijn.

Breng daarom tijdens het gesprek jouw financiële verplichtingen in kaart. Zo weet je hoeveel je moet verdienen om je huidige levensstijl te behouden. Reken daarbij ook een klein extra bedrag om gemotiveerd te blijven en wees daar zo transparant mogelijk over. Op deze manier kan je eerlijk zijn over het feit dat het voorgestelde loon voor jou geen haalbare kaart is. Als het te lage loon voor jou een deal-breker is, heb je niets te verliezen.

5. Praktische tips om voet bij stuk te houden

De setting van de onderhandeling kan belangrijk zijn. Ben je iemand die zich snel laat beïnvloeden? Zorg dan dat je een perifeer gezicht behoudt. Dat houdt in dat je af en toe wegkijkt van je gesprekspartner en de horizon in je gezichtsveld houdt. Zo kijk je jouw manager niet te lang in de ogen, want dan ga je mogelijks gemakkelijker versmelten met zijn/haar zienswijze. Creëer in de mate van mogelijke ook een fysieke afstand. Dat zorgt er onbewust voor dat je jouw visie kan blijven behouden.

Probeer ook op voorhand te noteren wat je tijdens het gesprek wil bespreken. Tijdens en na het gesprek kan je dan controleren of je alles gezegd hebt en of jouw boodschap goed overgekomen is. Hou in ieder geval voet bij stuk. Je kan het gesprek wel afsluiten met de boodschap dat je over bepaalde tegenargumenten zal nadenken, maar probeer op het moment zelf bij je standpunt te blijven.

 

Veel succes alvast!

 

Tekst: Charlotte Fouquet. Publicatiedatum: november 2019.  In samenwerking met www.vacature.com en Karen Dejongh, zaakvoerder van The Job Coach. (https://www.vacature.com/nl-be/carriere/salaris/salarisverhoging-vragen-doe-je-zo)