50+: Wat is jouw houdbaarheidsdatum op de arbeidsmarkt?

De tijd dat mensen van 50 “oud” en ook “out” waren, is al lang voorbij. “50 is het nieuwe 40”, hoorden we onlangs nog iemand beweren. Dat geldt ook op de arbeidsmarkt weet jobcoach Arianne Bakens, die al jaren bezig is met loopbaanbegeleiding en outplacement: “Waar vroeger de algemene teneur nog was dat er voor 50 plussers echt geen plaats meer was, zorgt de schaarste aan jong talent ervoor dat bedrijven meer en meer beseffen dat het behouden van oudere werknemers ook waardevol is. Anderzijds voelen mensen rond hun vijftigste ook een grotere nood om zinvol bezig te zijn. Een midlifecrisis is niet meer of niet minder dan het besef dat je over de helft van je leven bent. Dan ontstaat er een verlangen om in actie te komen. Ze komen daarom vaak in jobcoaching met de vraag: is mijn job wel zinvol? Samen gaan we dan op zoek naar hun talenten en hoe ze deze betekenisvol kunnen inzetten in de maatschappij tijdens het laatste deel van hun carrière. Dat betekent niet persé dat ze van job moeten veranderen, want daarnaast onderzoeken we hoe ze dit best kunnen communiceren en toepassen in hun huidige werksituatie.”

Jouw houdbaarheidsdatum als 50+er?

Jouw houdbaarheidsdatum als 50+er?

Toch blijven veel 50-plussers er vaak zelf van overtuigd dat hun houdbaarheidsdatum op de arbeidsmarkt overschreden is. Dat heeft volgens Arianne Bakens alles te maken met hun eigen belemmerende overtuigingen. “Ze kennen de mogelijkheden op de arbeidsmarkt of bij hun huidige werkgever te weinig en zien simpelweg hun eigen talenten of sterke punten niet. De realiteit is: mensen met een lange loopbaan brengen niet alleen hun ervaring mee, maar ook heel wat vaardigheden. Zij zijn bijvoorbeeld beter gewapend op sociaal vlak. Ze kunnen makkelijker contacten leggen en hebben meestal een breed professioneel netwerk uitgebouwd. Daarnaast stralen ze door hun lange werkervaring veel maturiteit en betrouwbaarheid uit en zijn hun people-managementskills sterker ontwikkeld.”  Waarom wagen veel 55-plussers dan toch geen carrièresprong ? “Ik denk dat ‘de gouden kooi’ een belangrijke oorzaak is”, stelt Jan Dejongh, voormalig commercieel directeur in de banksector. Op zijn 57ste begon hij onlangs aan een nieuw hoofdstuk in zijn carrière. “Heel wat vijftigers worden goed betaald voor een job die ze perfect beheersen. Dat was zeker zo in mijn geval. Ik had geen enkele reden om daar ontevreden over te zijn. Mijn werkgever deed ook zijn uiterste best om mij tevreden te houden met een aardig loon, mooie voordelen, veel opleidingen en toffe collega’s. Alleen merkte ik na 32 jaar trouwe dienst dat het bleef kriebelen om nog één keer iets totaal anders te doen. Ik had jarenlang ondernemers geadviseerd in mijn functie, maar ik wilde eigenlijk zelf gaan ondernemen. Bovendien begon er iets anders door te wegen: de dagelijkse 3 u aan files. Ik stond iedere morgen om kwart over vijf op om vóór de files op mijn werk te geraken en ik kwam ’s avonds pas om acht uur weer thuis. Dat weegt fysiek door als je de 50 gepasseerd bent.” 

Een laatste wending in je carrière

Dat soort onevenwicht in de work-life balance is wel vaker de oorzaak van een carrièreswitch bij 50+ bevestigt Arianne Bakens. “Je merkt dat mensen in deze leeftijdscategorie andere prioriteiten beginnen te stellen. Vaak zijn de kinderen het huis uit en kunnen ze wat meer aan zichzelf gaan denken. Dan is het logisch om nog eens echt een switch te maken waarin je je hart kan leggen. Dat hoeft ook niet door meteen alles overboord te gooien. Onlangs heb ik nog een dame begeleid die al jaren boekhoudster was en die daarnaast nu begonnen is met een eigen naaiatelier in bijberoep.”

Ken je sterke punten 

loopbaanbegeleiding

Maar je hoeft niet persé zelf iets te beginnen of van werkgever te veranderen om als 50-plusser een nieuwe start te kunnen nemen. Arianne Bakens moedigt mensen die bij The Job Coach in loopbaanbegeleiding komen in elk geval altijd aan om in dialoog te gaan met hun huidige werkgever. “Er zijn heel wat mogelijkheden om als 50+er je carrière een nieuwe wending te geven bij je huidige werkgever. Door bepaalde recente regeringsmaatregelen en uitwisselingsprojecten kan je jouw carrière beter afstemmen op jouw talenten én behoeften als 50+er. Soms zijn mensen echter bang om versleten te worden voor “ouwe zeur” of ze vrezen dat ze op het argument “te duur” zullen botsen als ze hun behoeftes aankaarten bij hun werkgever. Met hen probeer ik dan alvast het gesprek te simuleren en maak hen duidelijk welke sterke punten, voordelen en jobmogelijkheden zij zelf hebben. Bovendien wijs ik erop dat er ook heel wat mogelijkheden zijn qua bijscholing en subsidiëring. Op die manier maken ze duidelijk dat ze ervoor open staan om te blijven leren en dat is in de huidige arbeidsmarkt veel belangrijker dan je leeftijd!”

Wie graag zijn talenten en jobmogelijkheden ontdekt als 50+er tijdens ons ‘Succesfull Senior' - jobcoachtraject, kan zich inschrijven voor een vrijblijvend infogesprek hieronder. Onze gespecialiseerde job coaches zoeken samen met jou naar jouw talenten en jobmogelijkheden, rekening houdend met jouw behoeften als 50+. Als je dat wil, informeert je jobcoach je bovendien ook grondig over alle recente subsidie-, uitwisselings- en jobmaatregelen voor 55+.

Lees ook: