De sleutel tot echt werkgeluk
Gelukkig zijn in je job? Dat begint bij jezelf. Want geluk ontstaat wanneer wie jij bent resoneert met wat je doet. Toch is werkgeluk vinden niet altijd vanzelfsprekend. In aflevering 2 van De Jobcast duiken Karen & Peter dieper in het thema werkgeluk.
Wat relaties je leren over werkgeluk
Het fundament van werkgeluk schuilt in zelfkennis en objectief evalueren. Daar is een woordje uitleg bij nodig.
Zelfkennis spreekt voor zich. Je moet weten wat je gelukkig maakt. Pas dan kan je een job vinden waar geluk vanzelf komt.
Dat is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bijna iedereen stelt zich wel eens de vraag: “Wie ben ik nu écht?”.
Ben jij een van die mensen? Probeer zeker eens onze Personal Branding test. Dat is de eerste stap richting de perfecte job.
Maar zelfs met goede zelfkennis belandt je soms op een fout spoor.
Een minstens even grote valkuil - naast zelfkennis - is objectief evalueren.
Vergelijk het met relaties. Zowel succesvolle liefdesrelaties als werkgeluk komen niet vanzelf. Je moet tijd maken voor elkaar. Je moet elkaar begrijpen.
Maar soms gaat het mis. Je hemelt een persoon of job helemaal op. Je stelt je een perfecte relatie voor. Je hebt alleen oog voor die elementen die goed bij je passen.
Eens puntje bij paaltje komt, merk je dat er ook aspecten zijn die minder goed passen bij of zelfs botsen met je persoonlijkheid.
Bijvoorbeeld: je pendelt vandaag elke dag 1 uur. Dat is 5 uur per week en dus best veel. Je vindt een vacature voor quasi dezelfde job, maar vlakbij huis. Plots win je 5 uur per week, 20 uur per maand en zelfs 240 uur per jaar. Dat zijn 10 extra dagen! Enthousiast solliciteer je. Je krijgt de job. Je begint volle moed. En dan zie je de addertjes onder het gras. Je dagen zijn langer en de druk groter. De job verschilt toch een beetje van die vorige. En plots voel je enige spijt van je beslissing.
Ongelukkig zijn is goed
“Als je gelukkig wil zijn, moet je beseffen dat je je soms ook ongelukkig moet voelen.” - Karen, aflevering 2 The Jobcast
Wat zijn de meest leerrijke momenten in je leven? Doorgaans de momenten waarin je jezelf slecht voelt. Want daar leer je wat je echt niet wilt, maar ook wat je net wél wilt.
Stel dat je werkt op een plek waar hiërarchie en regels de norm zijn. En dat terwijl jij het meestal niet erg nauw neemt met regeltjes. Hoe langer je er werkt, hoe ongelukkiger je bent. Uiteindelijk besef je dat dat type organisatie niet the place to be is voor je.
Deze 3 vragen tonen of je gelukkig bent
Soms denk je dat je gelukkig bent, terwijl het helemaal niet zo is. Of juist omgekeerd. Hoe kom je er dan achter wat juist is? Door 3 vragen te beantwoorden, krijg je er al een goed idee van.
- Ga je maandag met plezier naar je werk?
- Word je regelmatig nog eens goed kwaad op je werk?
- Praat je nog met trots en passie over je werk?
Staar je echter niet blind op wat-als… vragen. Op korte termijn zijn ze een leuke ontsnapping aan de realiteit. Maar doe je het te lang en te ver, dan veranderen ze in een toevluchtsoord van droombeelden. Je baseert je verwachtingen op die wat-als-situaties, waardoor je het voor jezelf onmogelijk maakt gelukkig te zijn in je huidige situatie.
Blijf je toch zitten met wat-als-vragen? Denk je ongelukkig te zijn? Of twijfel je? Dat is oké. Vaak denken we dat we de antwoorden zelf moeten bedenken. En dat terwijl een externe blik net is wat je nodig hebt om duidelijkheid te scheppen.
Hoe stuurt een Jobcoach mij richting werkgeluk?
Een Jobcoach is zeker geen ‘gelukscoach’. Het is een klankbord dat jou alle middelen geeft om stappen te zetten richting werkgeluk.
Om dat te kunnen doen, brengen ze wie jij bent in kaart. Het luikje ‘zelfkennis’ waar we het eerder over hadden.
De kunst bestaat erin om al je sterktes, maar ook al je zwaktes, te koppelen aan een rol of beroep. Iets dat jou écht gelukkig maakt.
Een eerste stap die jij kunt zetten?
Je kunt zelf een test invullen die je waarden en competenties in kaart brengt.
Maar je kunt ook een gratis infogesprek plannen.