Welke vorm van zelfstandigheid past bij jou?
Van freelancers tot pure ondernemers: zelfstandig werken kent vele gezichten. Maar welke voor- en nadelen zijn er aan de verschillende vormen? En welke past dan het beste bij jou? Karen & Peter gaan er dieper op in tijdens aflevering 8 van The Jobcast.
Freelancing vs eigen onderneming
In een eerdere aflevering en blog ontdekte je al of op zelfstandige basis werken wel iets voor jou is.
De belangrijkste takeaways?
13,5% van de actieve werkbevolking werkt op zelfstandige basis. 10% freelancers, 3,5% ondernemers.
Zelfstandigheid geeft je vrijheid om je visie uit te werken. Maar het brengt ook financiële risico’s met zich mee.
Zelfstandigen zijn hun eigen baas, maar zijn vaak op zichzelf aangewezen. Dus als je veel bonding met anderen nodig hebt, kan het sneller eenzaam aanvoelen.
Het leven van een freelancer
Als freelancer bied je gespecialiseerde diensten aan. Je werkt projectmatig en bepaalt je eigen uren. Dat is perfect wanneer je behoefte hebt aan afwisseling, onafhankelijkheid en vrijheid in planning of locatie.
Je beheert zelfstandig één of meerdere klanten. Maar uiteraard hoef je je geen zorgen te maken over de langetermijnstrategie of overlevingskansen van een bedrijf met tientallen werknemers.
Ideaal dus als je je expertise maximaal in de verf wilt zetten in een afwisselend portfolio.
Denk aan marketingspecialisten die hun knowhow etaleren voor een resem vastgoedbedrijven. Of een HR-consultant die meewerkt aan een personeelretentiebeleid.
Hou je meer van zekerheid op lange termijn of onderhoud je graag langdurige werkrelaties met collega’s en/of klanten? Dan is werken als freelancer minder ideaal.
Ondernemerschap: 2 zijden van de medaille
Of misschien voel je iets voor een leven als ondernemer. Een eigen visie of idee tot leven brengen in je eigen bedrijf, en hier constant zelf in investeren.
Hier zie je eerder mensen die een sterke drijfveer hebben om iets groots te creëren. Maar je moet natuurlijk leiden en verantwoordelijkheid dragen voor alle aspecten binnen je bedrijf. Vergeet hierbij niet het juridische risico en de financiële stress die hiermee gepaard gaat.
De beste ondernemers tonen ambitie, geven graag leiding, maar weten ook dat een bedrijf runnen jarenlang financiële opofferingen vraagt. Je moet bereid zijn op je op lange termijn, meestal minimum voor een drie tot vijftal jaren, intens aan je eigen verhaal te verbinden, met grote opofferingen qua financiële inbreng, tijd en energie.
Waarom niet van twee walletjes eten?
Er zijn natuurlijk ook best wat mensen die als zelfstandige starten in bijberoep. Zij werken dan 3 tot 4 dagen in vaste loondienst, om een deel van hun werkweek freelance opdrachten aan te nemen. Of zelfs de beginselen van een eigen onderneming op te starten.
Er is veel mogelijk.
Ben je toch niet zeker of het allemaal voor jou is? Of zie je niet hoe je je leven kunt inrichten als zelfstandige?
Het is dan ook een grote beslissing.
Moest je een luisterend oor of een extra, onafhankelijke mening wensen, kan je altijd op bezoek bij een jobcoach. Zij zoeken samen met jou uit wat de beste ondernemersvorm, doelgroep en activiteit voor jou is, en staan je graag bij met de administratieve opstart!
Hier boek je een gratis infogesprek. En wie weet hak jij binnenkort de knoop door om als zelfstandige door het leven te gaan.