Bestemming Droomjob: Een Reis naar Zelfinzicht en Carrièregeluk

“Zit ik wel in de ideale job?” Iedereen stelt zichzelf die vraag tegenwoordig weleens, ongeacht leeftijd of levensfase. Logisch ook: 6 op 10 werknemers staat open voor een job switch.

Stel dat je de sprong waagt… Hoe belangrijk is zelfkennis om je ideale job te vinden? En hoe beïnvloeden social media en open communicatie jouw beeld van die droomjob?

1. Waarom je droomjob geen eindbestemming is

Wie was jij 10 jaar geleden? Had je toen dezelfde levenservaringen? Dezelfde emoties en gedachten? Neen. Je evolueert voortdurend als mens. Wie jij bent, is geen constante. Je droomjob is dat ook niet. Juist daarom is het geen eindbestemming.

Want wat is een droomjob?

Je droomjob is die job waarin jouw sterktes, waarden, verlangens en doelstellingen betekenisvol samenkomen. Je doet wat je goed doet, en krijgt daar hopen energie door.

Denk aan de leerkracht secundair die geluk vindt in de volgende generatie te onderwijzen. Of de schilder die een afgewerkt canvas bewondert.

Stel nu dat die leerkracht gebukt gaat onder de toenemende eisen. Steeds meer administratie en micromanagement voor elke leerling. En dat terwijl onderwijsbudgetten onder druk staan. Is dat dan nog een droomjob?

Je ziet het al: je droomjob is onlosmakelijk verbonden met wie je bent en wat je voelt..

Het snelste pad naar je droomjob ligt dus bij zelfkennis.

Maar zelfkennis vind je niet gemakkelijk. Hoe komt dat?

2. Obstakels richting zelfkennis

De maatschappij verwacht succes. Bijgevolg verwacht jij dat ook van jezelf. Falen en zwaktes zijn taboe. Succes gaat gepaard met een grote glimlach en een probleemloos bestaan.

Dat is ook vaak de perceptie van die droomjob. Maar niets is zo zwart-wit. Integendeel.

Enerzijds zijn er externe obstakels.

Kijk naar social media. Dé plek om succesverhalen te delen.

Kijk ook eens naar je eigen vriendenkring. Ben je soms jaloers op de gekste verhalen die daar de ronde doen? Over een nieuwe bedrijfswagen? Een promotie? Een job switch?

Of kijk eens naar je huidige job, waar je jezelf vaak schikt naar wat je werkgever belangrijk vindt. En dus je eigen ambities aan de kant schuift, vaak onwetend.

Maar soms schuilt er ook een obstakel in jezelf.

Je spiegelt je - bewust en onbewust - voortdurend aan anderen. Wat een belangrijkere spiegel is, is diegene die je jezelf voorhoudt. En vooral wat je van jezelf verwacht. Waar leg jij de lat? En hoe realistisch zijn je verwachtingen? En zijn deze wel in lijn met jouw échte talenten?

Zelfkennis krijg je helaas niet zomaar in de schoot geworpen. Sterker zelfs: soms is het een puzzel die je niet op je eentje gelegd krijgt.

3. Zelfkennis 101

Wie ben jij en wat wil je in je carrière?

Die vraag is niet gemakkelijk om:

  1. snel te beantwoorden;
  2. juist te beantwoorden.

Je weet intussen dat er verschillende obstakels zijn die echte zelfkennis in de weg staan. Het zijn juist die obstakels die ervoor zorgen dat we de vraag niet snel of juist kunnen beantwoorden.

En da’s een struggle waar bijzonder veel mensen mee zitten. Hun ‘identiteitskompas’ is zodanig op hol geslagen dat ze het zelf allemaal niet meer zien.

Juist daarom ontwikkelden we onze gartis Personal Branding test. Een test die je helpt inzien wie je bent en wat je belangrijk vindt. De absolute basis om tot die droomjob te komen.Of tot die job waarin je volledig jezelf mag zijn.

4. Wat is ‘Bestemming Droomjob’ dan écht?

Stel je een balans voor. Aan de ene kant vind je je eigen ambities en wensen. Aan de andere kant de externe werkomgeving. Je droomjob is de plek waar die twee balanceren.

Je eigen ambities sturen wat je wilt doen, welk werk je uitoefent. Je werkomgeving bepaalt de krijtlijnen waarin je dat doet.

Als je ambities te sterk zijn, ontgroei je je job. Maar als de krijtlijnen van je werkomgeving je te sterk beperken, zit je vast.

Vanaf het moment dat de twee kanten uit balans zijn, voer je je droomjob niet meer uit.

Dat is waarom open communicatie essentieel blijft. Blijf constructief evalueren wat jij wilt en in hoeverre je job je daarin tegemoet komt. Zo identificeer je sneller of je huidige job nog steeds een ‘Bestemming Droomjob’ is. Onze Personal Branding Test helpt je hierbij. Doe de test en krijg in jouw gratis personal branding rapport een zicht op jouw evolutiepad in je carrière.

Beluister de podcast

Vind alle podcasts op

spotify logo