"Ik voel me vermoeid op mijn werk... Krijg ik een burn-out?"

Als je jezelf herkent in de inleiding van dit artikel, hoef je niet te panikeren want je bent niet alleen: in 2017 vielen 28.000 mensen uit op hun werk door burn-out. En toch zijn er nog atijd mensen die durven betwijfelen of het echt bestaat! Precies dat onbegrip werkt de stijging van het aantal burn-outs in de hand. “Als mensen het krijgen, dan hebben ze al een heleboel signalen van hun lichaam genegeerd of verkeerd begrepen”, stelt Jobcoach Mieke Buysrogge. Ze werkt in haar praktijk nauw samen met het Revidateam van de Sint-Jozefkliniek in Bornem dat zich specialiseerde in de begeleiding van mensen met chronische stress klachten en burn out. “Dat heeft zeker met schaamte te maken. Het vraagt wel wat moed om te bekennen dat een job of een situatie je helemaal boven het hoofd gegroeid is. We leven nu eenmaal in een wereld waar presteren en succes voor veel mensen een reden van bestaan is. Als je onderuitgaat ben je in de ogen van sommigen een watje. Daarnaast zijn er ook mensen die alle symptomen negeren omdat ze heel gedreven zijn en niet willen toegeven dat ze voortdurend in vierde versnelling leven en zo roofbouw plegen op hun lijf. Gelukkig zien meer en meer werkgevers in dat een werknemer met een burn-out een belangrijk signaal is. Vergelijk het met de kanaries in de koolmijn: als ze van hun stokje vallen is dit een teken dat er niet genoeg zuurstof is op de werkvloer.”

Verwarring omtrent het begrip burn-out!

Verwarring omtrent het begrip burn-out!

Er is ook nog heel veel verwarring over wat een burn-out nu precies is. “Het is een energiestoornis”, weet jobcoach Mieke, “een gevolg van een overdaad aan stress. Want een teveel aan stresshormonen kunnen je lichaam fysiek slopen! Ik ken zelf het voorbeeld van een vrouw met een topfunctie in een bank die jaar in jaar uit de hele wereld rondreisde voor haar werk, van de ene jetlag naar de andere. Wel, op een dag ging bij die dame gewoon het licht uit. Ze geraakte letterlijk haar bed niet meer uit en had overal pijn. Probleem is dat dikwijls gedacht wordt dat zoiets alleen maar tussen de oren zit. Het wordt verward met depressie en daardoor krijgen sommige mensen anti-depressiva voorgeschreven. Dat zal je dan misschien tijdelijk verdoven, maar het lost de oorzaak niet op.” Wat is dan precies het verschil? Mieke Buysrogge legt het uit: “Ik vergelijk een burn-out graag met een dijkbreuk. Er kan iets mis zijn aan de binnenkant van de dijk, door erosie, maar er kunnen ook externe factoren zijn die de breuk in de hand werken, zoals toegenomen waterdruk. Sommige mensen zijn misschien gevoeliger voor toenemende druk of veranderingen in de werkomgeving omdat ze zelf minder stressbestendig zijn, of omdat heel perfectionistisch ingesteld zijn, of omdat ze de zorg voor anderen vooropzetten.”

Hoe herstellen van een burn-out?

Hoe herstellen van een burn-out?

Maar er is ook goed nieuws want met de juiste begeleiding kan je een burn-out echt wel te boven komen. “Recuperatie is één stuk van je herstel. Rusten en je lichaam laten herstellen is zeker nodig, maar gewoon een tijd thuisblijven volstaat niet”, zegt Mieke Buysroghe daarover, “je moet ook durven werken aan de oorzaken. Bekijk zo’n uitval als een wake-up call! Voor jij je een schuldgevoel laat aanpraten omdat je niet werkt, kan je dus best eens langs gaan bij een jobcoach die samen met jou bekijkt wat er kan veranderen.

Wanneer je hersteld bent van je belangrijkste lichamelijke klanten, kan je namelijk vanuit een rustige energie exploreren waarom je energiebalans is verstoord geraakt. Heel wat mensen stellen vast dat hun jobinhoud, bedrijfscultuur of takenpakket niet meer bij hun waarden passen. Of ze stellen vast dat hun talenten onvoldoende tot hun recht komen. Een eerste stap is dan om samen met een jobcoach te exploreren waar jouw unieke talenten liggen en waar deze het best tot hun recht komen op de arbeidsmarkt. Op die manier kan een jobcoach je dus ook helpen om te werken aan je zelfkennis, je mentale weerbaarheid en je communicatie. Zo kan je jouw zelfvertrouwen versterken, leren om beter je eigen doelstellingen voorop te stellen en je grenzen te bewaken. Kwestie van daarna op de werkvloer te vermijden dat je weer in dezelfde patronen en valkuilen vervalt.

Tijdens het worklife balance traject van The Job Coach gaan we heel bewust op zoek naar wat jou energie geeft en werk je aan jouw uitdagingen op gebied van evenwicht tussen werk en privéleven. De focus ligt op het versterken van je zelfvertrouwen en het stellen van grenzen. Bovendien helpt jouw jobcoach je met het versterken van je assertiviteit en communicatievaardigheden, waardoor je impact op de werkvloer stijgt. Dit jobtraject kan je betalen met loopbaancheques, waardoor je slechts 10 euro per uur betaalt voor 8 uur loopbaanbegeleiding. 

Lees ook: