I QUIT! Ontslag nemen doe je zo...

Tips & tricks

Je.hebt.het.gehad.

De druk is te hoog, de flexibiliteit te laag, de collega’s zijn vervelend, het werk is eentonig...

Kortom, je wil de handdoek in de ring gooien en je ontslag indienen. Maar, is dat wel zo verstandig in tijden van corona? En hoe pak je dit goed aan?

Jobcoach Mie Lanslots: “Een crisis kan op werkvlak ook voor opportuniteiten zorgen...”

Tip 1: Doe niets overhaast

ontslag

We bevinden ons in exceptionele omstandigheden: veel mensen combineren telewerken met pre-teaching of het entertainen van kinderen en zitten 24u op 24u op elkaars lip. Ondertussen voelen we ons door de verspreiding van het virus ook onzeker, ongerust en misschien zelfs angstig. De coronacrisis zorgt met andere woorden voor stress. Ga dus niet overhaast te werk. Probeer om afstand te nemen van die uitzonderlijke situatie, besef ook dat gras niet noodzakelijk groener is aan de overkant en onderzoek eerst wat nog te herstellen is. Een crisis biedt immers ook opportuniteiten. Veel werkgevers staan nu bijvoorbeeld meer open voor thuiswerkdagen en gaan die ellenlange vergaderingen vervangen door efficiënte alternatieven. En wie weet zijn opties zoals parttime werken nu wél mogelijk.

Sta ook stil bij de financiële gevolgen. Wanneer je zelf ontslag neemt, dan heb je niet onmiddellijk recht op een werkloosheidsuitkering. Hoe lang kan jij overbruggen? Wacht je niet beter af tot je een andere job gevonden hebt?

 

Hoe kan een jobcoach je helpen?

Onderzoek samen welke aspecten van je job jou ongelukkig en lusteloos maken en bekijk de verschillende scenario’s. Vaak blijkt tijdens een coaching-traject dat problemen niet opgelost raken door van job te veranderen, waardoor je ze alsnog bij je volgende werkgever op je bord krijgt. Dat kan de bedoeling niet zijn.

Tip 2: Wees goed voorbereid

ontslag

Is de beslissing om ontslag te nemen een weldoordachte beslissing? Vergt jouw job al een tijd meer van jou dan dat hij jou oplevert? Heb je voldoende gesprekken gehad met je werkgever en merk je geen verbetering? Dan kan het zinvol zijn om je ontslag te geven vooraleer je volledig uitgeblust bent. Neem de tijd om je goed voor te bereiden.

Zorg dat je exact weet wat er in je contract staat. Plan vervolgens een gesprek in met jouw leidinggevende. Eénmaal dit is ingepland kan je nog moeilijk terug. Het is belangrijk dat jouw werkgever hiervoor voldoende tijd vrijmaakt. Bereid het gesprek voor. Schrijf op welke punten je wil bespreken en weet welke boodschap je wil brengen. Bepaal vooraf wanneer een gesprek voor jou geslaagd is. Houd rekening met verschillende scenario’s maar besef evengoed dat je geen invloed hebt op de reactie van anderen, enkel op datgene dat jij wil communiceren. Daarom is een goede voorbereiding van cruciaal belang.

 

Hoe kan een jobcoach je helpen?

Die voorbereiding hoef je niet alleen te doen. Bereid samen met een jobcoach het gesprek voor, leg samen vast welke boodschap je wil brengen en hoe je deze best communiceert.

Tip 3: Blijf altijd professioneel

Deel het nieuws persoonlijk mee, dat kan in de huidige situatie ook via een conference call. Handel een dergelijk gesprek niet af via mail of telefoon. Zeker bij moeilijke kwesties is het belangrijk om goed te connecteren en miscommunicatie te vermijden. Neem pas het woord wanneer je de volle aandacht hebt van je gesprekspartner.

Gevoelens van angst of nervositeit zijn perfect normaal maar laat je er niet door meeslepen. Jij bent niet je gedachten! Diep ademhalen of vooraf even mediteren kan helpen.

Houd het gesprek kort en wees correct. Leg beknopt uit waarom je besloten hebt om het bedrijf te verlaten maar bedank ook voor de kansen en de ervaring die je hebt gekregen.

Krijg je een tegenaanbod? Vraag tijd om hierover na te denken en houd daarbij steeds jouw redenen om in eerste instantie te vertrekken in gedachten. Ging het jou enkel om meer loon of waren er nog redenen om weg te gaan?

Indien je bij je besluit blijft, neem dan op een fijne, eerlijke manier afscheid van je baas en je collega’s en zorg voor een vlotte, correcte overdracht. Ken de wettelijke mogelijkheden maar werk ook samen met je werkgever aan een uitstapscenario. Probeer tijdens je opzeg een positieve indruk na te laten.

Ook al was je ontevreden, koester geen wrok en bekijk je vertrek als een nieuwe kans. Verbrand geen bruggen. De wereld - en al zeker Vlaanderen - is klein. Je weet maar nooit wie je tijdens je carrière nog tegen het lijf loopt en of jullie in de toekomst nog iets voor elkaar kunnen betekenen. Bovendien zal je werkgever sneller bereid zijn om jou een positieve referentie te geven wanneer je op een correcte manier je ontslag hebt afgehandeld.

 

Hoe kan een jobcoach je helpen?

Een jobcoach kan je onder andere helpen om negatieve gevoelens te kanaliseren en je op de toekomst te focussen.

Tip 4: Ga nu solliciteren

Ben je klaar om te solliciteren voor een nieuwe job? Top, want solliciteren tijdens een crisis heeft een groot voordeel: je maakt indruk, aangezien je in moeilijke tijden moed, durf en positiviteit toont. Wanneer deze competenties gevraagd worden in de vacature, benadruk deze dan. Voor veel mensen staat solliciteren op dit moment niet bovenaan het prioriteitenlijstje. Dat betekent ook minder concurrentie. Fijn meegenomen, toch?

Hoe kan The Job Coach je helpen?

loopbaanbegeleiding

Een jobcoach kan je met heel wat zaken helpen in dit proces:

  • Verwerking van je ontslag
  • In kaart brengen van je talenten en waarden
  • Matchen van je talenten en waarden met openstaande vacatures in de arbeidsmarkt
  • Je personal branding: het opstellen van een CV, optimaliseren van je LinkedIn pagina
  • Voorbereiding voor solliciatiegesprekken en assessments
  • Wil je eindelijk je ondernemersdroom waarmaken? Ook hiervoor helpen we je graag mee!

We beschikken over een netwerk van ongeveer 100 locaties. Je zal dus ongetwijfeld een jobcoach bij jou in de buurt vinden. Vraag een gratis en vrijblijvend infogesprek aan en ontdek hoe we jou kunnen begeleiden!

Heb je meer dan 7 jaar werkervaring, dan kan je onze loopbaanbegeleiding betalen met VDAB loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 EUR voor 4 uur professionele loopbaanbegeleiding. Benieuwd of je in aanmerking komt, lees hier de voorwaarden.

Heb je nog geen 7 jaar werkervaring? Geen probleem! Ook dan helpen we je graag verder met onze loopbaantrajecten op maat! Klik hier en ontdek hoe we jouw carrièrepad opnieuw vorm kunnen geven!