VDAB loopbaancheques


Betaal jouw loopbaanbegeleiding met VDAB loopbaancheques!

In samenwerking met de VDAB biedt The Job Coach de mogelijkheid om alle professionele loopbaanbegeleidingstrajecten te betalen met VDAB loopbaancheques.

Loopbaancheques vormen een steuninitiatief van de Vlaamse Overheid waarmee zij de behoefte aan loopbaanbegeleiding ondersteunen voor werknemers die meer voldoening in hun  werk zoeken of aan een nieuwe carrièrestap toe zijn : een andere functie, een andere werkgever of, jawel, de stap naar een zelfstandige onderneming.

De loopbaanbegeleiding houdt in dat u ondersteund wordt bij het nemen van loopbaanbeslissingen. U ontdekt welke competenties nodig zijn om uw loopbaan zelf actief te sturen en u leert hoe u ze kunt versterken of ontwikkelen. Zo versterkt u uw positie op de arbeidsmarkt en maakt u doordachte keuzes.

Hierna bieden we je antwoord op de volgende veel gestelde vragen:

Loopbaancheques bestellen

1. Wat zijn loopbaancheques?

Loopbaancheques worden elektronisch of per brief ter beschikking gesteld door de Vlaamse overheid via de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding om op voordelige wijze professionele loopbaanbegeleiding te kunnen volgen aan een zeer betaalbaar tarief. Een loopbaancheque bevat een chequenummer en een klantnummer, waardoor de klant het recht op loopbaanbegeleiding kan gebruiken gedurende de geldigheidsperiode van de loopbaancheque. De loopbaancheques worden bezorgd via de firma Edenred.  The Job Coach zal bij het eerste loopbaangesprek zowel de chequenummers als uw klantennummer nodig hebben om een dossier te openen.

De loopbaancenters waar loopbaancheques aanvaard worden zijn bovendien gecertificeerd door de VDAB voor loopbaanbegeleiding, zodat een professionele benadering gegarandeerd wordt.

2. Wat krijg ik als ik loopbaancheques bij VDAB bestel?

Om de 6 jaar (te rekenen vanaf de datum van registratie van de eerste cheque) heeft een burger recht op 2 loopbaancheque pakketten die elk recht geven op 4 uur loopbaanbegeleiding. Je kan tussen deze 2 pakketten geen, korte of langere tijd tussen laten, afhankelijk van de behoefte en te bespreken in overleg met je loopbaanbegeleider bij The Job Coach.

Tussen 2 gesprekken binnen één pakket mogen maximaal 12 maanden zitten, waarna het dossier automatisch wordt afgesloten en het recht op niet-gebruikte uren vervalt.

3. Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om gebruik te kunnen maken van loopbaancheques?

Op het ogenblik van je aanvraag moet je aan 4 voorwaarden voldoen:

 • Je woont in Vlaanderen of Brussel. 
 • Je werkt momenteel voltijds of deeltijds als werknemer of zelfstandige.
 • Je werkte in de laatste 2 jaar minimum 1 jaar als werknemer of zelfstandige.
 • Je volgde de voorbije 6 jaar nog geen loopbaanbegeleiding.

Naast deze algemene voorwaarden, zijn er enkele uitzonderingen waarbij je toch in aanmerking komt :  

 • Wanneer je niet in Vlaanderen of Brussel woont, maar in een ander EU of EER-land én in Vlaanderen of Brussel werkt, dan heb je onder bepaalde voorwaarden toch recht op loopbaancheques en loopbaanbegeleiding.
 • Woon je in Wallonië? Dan heb je recht op loopbaanbegeleiding als je:
  • in Vlaanderen of Brussel werkt én 
  • als je verhuisd bent vanuit een ander land dat tot de EU of EER behoort.
 • Woon je als Belg in Wallonië en werk je in Vlaanderen of Brussel, dan heb je dus géén recht op loopbaanbegeleiding. Wallonië is immers een deelstaat en geen ander land dat tot de EU of EER.

4. Geldt interimwerk ook om in aanmerking te komen voor loopbaancheques?

Jawel. Als je werkervaring een periode van 4 weken ononderbroken tewerkstelling als uitzendkracht omvat, volstaat zelfs een werkervaring van 9 maanden  in de loop van de 24 maanden die de aanvraag van de loopbaancheque voorafgaan.

5. Hoe bestel ik nu die loopbaancheques?

Je kan op twee manieren loopbaancheques bestellen:

 • Online via de website van VDAB via Mijn loopbaan. Kies in Mijn loopbaan in het rechtermenu voor de link 'Aanvraag loopbaancheques'.
 • Telefonisch op het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19 uur).
 • De handleiding om loopbaancheques te bestellen vind je hier

6. Hoeveel kosten loopbaancheques?

 • Je kan slechts één loopbaancheque voor vier uur begeleiding per keer bestellen. Heb je je vier uur begeleiding gevolgd, dan kan je een tweede loopbaancheque bestellen. Per loopbaancheque betaal je 40 euro. Je betaalt dus 10 euro per uur gevolgde loopbaanbegeleiding

7. Hoe lang kan ik die loopbaancheques gebruiken?

 • Je kan wachten met het bestellen van je loopbaancheque tot je een eerste vrijblijvend infogesprek hebt gehad met een loopbaanbegeleider van The Job Coach.
 • Bestel je ze liever op voorhand? Ook dat kan.
 • Hou er wel rekening mee dat loopbaancheques maar 3 maanden geldig zijn. De geldigheidsdatum staat vermeld op de loopbaancheque. Start dus voor deze datum met je begeleiding.

8. Mogen loopbaancheques gebruikt worden tijdens een outplacement?

Een werknemer die in zijn opzegperiode zit, blijft voor de duur van de opzegtermijn als werknemer beschouwd, en heeft bijgevolg recht op loopbaanbegeleiding. Indien een burger de loopbaanbegeleiding gestart heeft vooraleer het outplacement start, kan de loopbaanbegeleiding verder lopen. In andere situaties geldt dat eerst het outplacementproces moet afgerond zijn vooraleer een loopbaancheque kan aangevraagd worden.

In geen geval mag de loopbaancheque deel uitmaken van het outplacementaanbod door de werkgever, of dit vervangen.

Inschrijven voor intakegesprek

* verplicht

Gratis infogesprek?